Nauwelijks incidenten met biovergisters in Friesland

Bij een incident met een vergister schuilt het gevaar in het vrijgekomen gas. „Je ruikt het maar heel kort”, zegt woordvoerder van Brandweer Fryslân Jan Kees Toxopeus, „Het probleem met biogas en mestgassen is dat er onder andere methaan (CH4) en waterstofsulfide (H2S) in zit. Methaan is van nature een reukloos gas. Waterstofsulfide ruikt naar rotte eieren en schakelt al vrij snel het reukvermogen uit waardoor je dit gas niet meer ruikt. Waterstofsulfide is zeer giftig en brandbaar.”
De werkwijze van de brandweer voor biovergisters en bij mestgassen is vrijwel gelijk. Volgens de protocollen van de brandweer wordt het gas gemeten, heeft de brandweer ademlucht en wordt de plek geventileerd. Alle werkwijzen staan in het ‘Fik-boek’, Fries Informatie Kaarten-boek, beschreven. „De bevelvoerder kan altijd op deze kennis terug vallen.”
Brand
In Sint Nicolaasga woedde vorige week kort een brand in een na-opslag van een biovergister. Het dak van een silo aan de Bovenkruier in Sint Nicolaasga is verbrand. De biovergisterinstallatie zelf bleek intact. Niemand raakte gewond. Mogelijk is in het geurfilter van de na-opslag zuurstof bij de gassen gekomen. De chemische reactie veroorzaakte een exotherme reactie en daarmee een explosie. De brand beperkte zich tot het doek dat over de opslag was gespannen.
De kennis van de installatie in Sint Nicolaasga was paraat. De vergister valt onder het beheer van Agradu BV, dat meerdere biogasinstallaties beheert en in eigendom heeft. Directeur en eigenaar Ids Schaap is lid van het lokale brandweerkorps en is voor z'n eigen installatie opgepiept. „De silo staat gaszijdig niet in contact met de biogasinstallatie”, zegt Schaap, „De vergister staat er los van, daardoor viel het gevaar gelukkig mee.”
Filter
Schaap vermoedt dat het actief koolgeurfilter te warm is geworden. De producent plaatst deze filters normaal gesproken niet in deze vorm. „Op de meeste plekken gaat het gas uit de na-opslag zonder filter de lucht in. Wij probeerden dit te voorkomen door er een filter tussen te zetten. Dat zorgde voor minder geurhinder. Juist dit heeft ons geplaagd. We zijn blij dat het hierbij is gebleven.”
De silo wordt nu van een gasdicht dak voorzien.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Susan Rexwinkel