Geen extra stikstofvergunning voor pluimveeslachterij nodig
Bij het invoeren van de berekening is gelet op de referentiedatum uit 1994 voor het Natura 2000-gebied Alde Feanen. Hiervoor is een milieuvergunning uit 1991 als uitgangssituatie toegepast. In de berekening is van de hoogst mogelijke uitstoot uitgegaan. Er is met de maximale duur en het maximale vermogen van de slachterij gerekend. Ook is het maximale vermogen van de drie houtpelletketels opgenomen. Het aantal transportbewegingen is niet gewijzigd ten opzichte van de milieuvergunning. Uit de berekening blijkt dat er géén sprake is van een toename van stikstofdepositie op enig Natura 2000-gebied. Opvallend is dat de transportbewegingen zuiniger zijn geworden. Deze moeten aan de EURO-6 norm voldoen. Verslechtering van de kwaliteit van het gebied is uitgesloten.
Volgens Provincie Fryslan is de situatie legaal en is handhaving niet nodig. „Het project is niet vergunningplichtig. Dat een vergunning ontbreekt, betekent derhalve niet dat er sprake is van een illegale situatie waartegen handhavend kan worden opgetreden”, meldt de provincie.
De MOB heeft verschillende handhavingsverzoeken ingediend. De milieu-organisatie vraagt bij alle biomassacentrales en slachterijen in Nederland om opnieuw naar de cijfers te kijken. Het zou om honderden locaties gaan.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Ellen Meinen