Schoffelen heeft duidelijk de voorkeur
‘Gras-onderzaai kan prima met bestaande onkruidbestrijding'
De Hoop verzorgt jaarlijks ongeveer 300 hectare maïs, waarvan rond de 80 hectare eigen maïs voor de verkoop. De loonwerker past bij voorkeur onderzaai van het vanggewas toe met Italiaans raaigras. „Hier in het noorden zijn wij altijd wat later met oogsten. Ook vroege rassen, zijn bij ons in een doorsnee jaar niet rijp genoeg voor 1 oktober. Nazaai is dus eigenlijk geen optie. Dan moet je ultravroege rassen zaaien, maar dan mis je zo 10 tot 20 procent opbrengst.”
Optimaal profiteren van vanggewas
De Hoop wil het maximale uit het vanggewas halen. „Het is de wetgeving die het ons opdraagt, maar dan moet je er ook optimaal van profiteren.” De loonwerker schafte bewust een schoffelmachine aan. „Een wiedeg maakt geen goed zaaibed en het zaad komt erg ondiep te liggen. Je bent dan veel afhankelijker van het weer. Er moet namelijk voldoende vocht komen wil het vanggewas goed slagen. Als je dan ook nog een bodemherbicide toepast, kun je er bijna helemaal vanuit gaan dat de onderzaai mislukt. Ik merk ook dat op de kopeinden de maïs het beter doet als je het een keer schoffelt.”
De schoffelmachine van De Hoop bestaat uit drie verende schoffeltanden per rij met een opgebouwde zaaibak. De voorst twee rijen schoffels maken het zaaibed voor het graszaad en pakken eventuele nakiemers. Daarna volgen de zaaipijpen waarna de laatste rij schoffels het zaad goed inwerken. Bij de derde rij schoffels zitten bladbeschermers die ervoor zorgen dat er geen graszaad bij de maïsrij komt. „Zo voorkom je concurrentie tussen gras en maïs”, aldus de gewasverzorger.
(Tekst gaat verder onder de fotoserie)
Bodemherbicide
Tegen de bestaande opvattingen in, past De Hoop wel een bodemherbicide toe bij de percelen die hij gaat onderzaaien. Tussen de bespuiting en onderzaai zit minimaal drie weken. De Hoop legt uit dat de voorste twee schoffelrijen de bovenste laag grond naar de maïsrijen drukken. „In deze laag zit de meeste bodemherbicide. Daar heb je dan geen last meer van. Daarnaast wordt het zaad diep genoeg weggelegd. Afgelopen jaar is het vanggewas op de meeste percelen goed geslaagd. Het voordeel is ook dat je met schoffelen de nakiemers nog een keer aanpakt.”
Als het om gewasbescherming gaat, laat de loonwerker zich adviseren door teeltadviseur Berend Terluin van graanhandel Pars. Terluin vindt de schoffelmachine van De Hoop een van de beste systemen die hij onderweg tegenkomt om een optimale onderzaai toe te passen waarbij de gewasbeschermingmethode niet gehinderd wordt door de onderzaai. Volgens Terluin is een bodemherbicide in de meeste percelen wel nodig. „Het middelenpakket is de laatste jaren uitgedund. Met een bodemherbicide pak je onkruiden al in kiemstadium aan. Daarnaast is het effectief tegen gladvingergras, een onkruid die steeds vaker voor problemen zorgt.”
Schoffelen op de juiste manier
Terluin was er al van overtuigd dat een bodemherbicide ook bij onderzaai moest kunnen. „In bieten zie je ook nog nakiemers na gebruik van een bodemherbicide. Dus moet onderzaai ook gewoon kunnen, maar wel op de juiste manier. Schoffelen helpt daarbij. Maar er zit wel verschil tussen schoffelmachines. De manier die De Hoop toepast, waarbij de grond met het middel naar de plantrijen wordt geschoven is daarbij het beste.”
Uiteindelijk blijven de weersomstandigheden de belangrijkste factor om het vanggewas te laten slagen, zo stelt Terluin. „Hoe goed je de grond tussen de rijen ook bewerkt, als het tijden het onderzaaien zo droog blijft als het nu is, dan blijft de opkomst tegenvallen. Bij nazaai in de herfst is er vocht genoeg. Dan is de draagkracht vaker een probleem.”
Een groot achtergrondartikel over verschillende manieren om grasonderzaai toe te passen, is te lezen in de regiobladen van Agrio van zaterdag 25 april.