Friese loonbedrijven maaien met akoestische wildverdrijvers
De wildverdrijvers zijn aangesloten op de stroomaansluiting in de trekker en geven een geluidspuls. Het geluid is ook voor mensen hoorbaar. „Het kan voor mensen een storend geluid zijn, maar de meeste boeren en loonwerkers nemen dit voor lief”, zegt projectleider van het Agrarisch Collectief Súdwestkust Jeroen de Vries.
Ei van Columbus
De wildverdrijvers zijn een initiatief van het collectief uit Workum. „Het werkt, maar het is niet het ei van Columbus. De boer moet zelf de kop er ook bij houden. Niet alle dieren zijn gemakkelijk te verjagen. Er is meer nodig, bijvoorbeeld van binnen naar buiten maaien, het perceel voor het maaien goed inspecteren of het plaatsten van vlaggen. Een palet aan maatregelen zorgt voor minder slachtoffers en een positief effect op de weidevogelstand.”
Proef
De boeren hebben nauw contact met de nazorgers van de Bond voor Friese Vogelwachten. In overleg met de coördinatoren van de gebieden is uitstel van maaien, wanneer er nog vogels broeden, tegen vergoeding ook mogelijk.
Het collectief heeft vorig jaar een proef met acht boeren gehouden. De akoestische wildverdrijver bleek een succes. Alle boeren wilden het apparaat houden. Toch heeft De Vries dit jaar in plaats van boeren loonwerkers aangeschreven. „De loonwerkers maaien in verhouding meer hectometers. Het effect is groter.”
In totaal worden dit maaiseizoen 23 akoestische wildverdrijvers ingezet. De apparaten worden voor 120 euro per stuk aangeboden. Andere collectieven in Nederland hebben interesse in de techniek getoond.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Ellen Meinen