Groningen financiert proef met additief om eiwit in melkveerantsoen te beperken
De proef wordt uitgevoerd door gebiedscoöperatie Westerkwartier. Op twee melkveebedrijven krijgen 30 koeien een supplement met aminozuren toegediend. 30 andere dieren dienen als controlegroep. Door op aminozuurniveau te voeren, zou het totale rantsoen met minder eiwit toekunnen. Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre of de gezondheid verbetert en wat het effect is op de melk- en vleesproductie de melkopbrengst en de stikstofuitstoot. De proef duurt in totaal acht maanden.
‘Beter voor economie, dierwelzijn en milieu’
Provincie Groningen geeft aan dat zij graag in deze proef investeert omdat de provincie “koploper wil zijn in de ontwikkeling van duurzame landbouw, waarbij niet alleen economisch belang, maar ook dierenwelzijn en het milieu belangrijk zijn.” De provincie spreekt de verwachting uit dat het toedienen van aminozuren en het beperken van sojaeiwit, een verbetering gaat opleveren voor het gehele bedrijf, maar ook voor melk- en vleesverwerkers en de consument, “doordat het vlees en zuivelproducten van hogere kwaliteit zijn.”
‘Mogelijk niet verdienmodel voor regio’
De provincie wil bij positieve effecten kijken wat de mogelijkheden zijn om het supplement regionaal te produceren en verwerken. „Dit wordt mogelijk een nieuw verdienmodel voor de regio, met als uiteindelijk doel gezonde koeien, vitale bedrijven en minder schade voor het milieu.”