Wetterskip worstelt met droge en natte perioden
De waterstanden in poldersloten en -vaarten is de afgelopen periode, waar mogelijk, hoog gehouden om het regenwater zo goed mogelijk vast te houden. De vraag naar water is nu het grootst. „Planten in het vegetatieve stadium hebben een grote waterbehoefte. Het grondwaterpeil zal daarom dalen, maar dat is normaal in deze periode van het jaar. Alleen voldoende neerslag kan het grondwater weer aanvullen. Het is complex werk. Waar in het begin van het jaar het extreem nat was, is nu een tekort aan water. Wij zijn helaas geen zieners.”
Duinwater
Op verschillende plekken van de provincie wordt naar antwoorden gezocht. Op de eilanden worden in de duinen het water geïnfiltreerd. Op Terschelling is bijvoorbeeld tot in de tweede snee van het opgeslagen duinwater gebruikt gemaakt. Langs de kust aan de vaste wal spelen andere problemen. „Planten hebben een hekel aan zout water. Door IJsselmeerwater richting de kust te leiden, wordt hier het oppervlaktewater schoongespoeld. Het zoute water wordt naar het wad afgevoerd. Dat is een van de facetten om de landbouw van zoet water te voorzien.”
Boeren kunnen volgens Van Weperen ook zelf veel doen om water vast te houden. Door een procent organische stof aan de bodem toe te voegen, ontstaat er sponswerking. „Het levert de boer per procent organische stof tot wel veertig kuub water extra op.” Van Weperen benadrukt dat in overleg heel veel mogelijk is voor de boeren. „Als ze met elkaar en met de rayonbeheerder in gesprek gaan, dan kunnen we veel problemen voor zijn en oplossen.”
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Ellen Meinen