Nachtvorst brengt vooral in het oosten schade toe aan aardappelen
Vooral het oosten van het land kreeg het gisternacht voor zijn kiezen met flinke nachtvorst. Zo werd in Overijssel vlak boven de grond een temperatuur gemeten van rond -6 graden Celsius. In Drenthe en een deel van Groningen daalde het kwik plaatselijk zelfs tot -7,5 graden Celsius volgens Weerplaza. Vooral de jonge aardappelplantjes zijn niet bestand tegen dergelijke lage temperaturen. De verwachting is dat veel plantjes zich zullen herstellen.
Akkerbouwer en voorzitter van de LTO vakgroep Akkerbouw Jaap van Wenum uit Kootwijkerbroek maakt via Twitter bekend dat ook de Veluwe last heeft gehad van zware nachtvorst. „Daar worden de piepers en de akkerbouwer niet vrolijk van”, stelt hij. Ook in Oost-Brabant is in sommige percelen sprake van behoorlijke vorstschade, stelt akkerbouwer Twan van der Heyden uit Soerendonk. Om zijn woorden kracht bij te zetten toont hij op Twitter enkele foto’s vaan aardappelplanten die duidelijk geleden hebben onder de nachtvorst.
Schademeldingen
Bij de verzekeraars hebben aan het eind van deze week diverse akkerbouwers al een schademelding ingediend. Bij Agriver is tot nu toe sprake van ruim 25 nachtvorstschade meldingen, zegt directeur Marien Boersma desgevraagd. Volgens hem zijn de meldingen tot nu bijna allemaal afkomstig uit de Veenkoloniën. Over de omvang van het totale areaal getroffen aardappelen kan hij nog niets zeggen. Boersma: „We zullen eerst ter plekke de omvang van de schade moeten vaststellen. Verder zal de tijd leren hoe groot de daadwerkelijke schade uitvalt. De planten kunnen zich immers nog herstellen.” Bij Vereingte Hagel hebben zich ook al enkele tientallen akkerbouwers gemeld met vorstschade aan hun gewassen. Volgens een woordvoerder van Vereinigte Hagel betreft het vooral aardappelpercelen. „In totaal gaat het tot nu toe om enkele honderden hectaren en dan vooral uit Drenthe. Pas na een schadeopname door een taxateur, samen met de teler, wordt de werkelijke omvang van de vorstschade pas zichtbaar. Bij lichte schade zal de plant zich wel herstellen.”
Insectendruk
Hoogstwaarschijnlijk heeft de nachtvorst geen of slechts een minimaal effect op de insectendruk. „Bij koude zoeken de insecten een behaaglijke plek ondergronds op. Bij hogere temperaturen komen ze weer te voorschijn. Zo troffen we afgelopen week de coloradokever volop aan in aardappelopslag. Nu is hij verdwenen. Maar volgende week is deze ongetwijfeld weer volop zichtbaar aanwezig”, stelt Emile Steins van Steins Gewasverzorging uit Hulsberg.
Vuurtje stoken
Ter bescherming van zijn aardappelen tegen de opkomende vorst had een akkerbouwer op zijn aardappelperceel in Westerhaar diverse hopen stro in brand gestoken. Dit zorgde tot rookoverlast in de omgeving. Voor de brandweer reden om in te grijpen.