Melkveehouder boos op waterschap: ‘Ze spelen gewoon de baas over je land’
Santing zat ooit om tafel met het waterschap toen het nieuwe watergebiedsplan Landbouwgebied Nieuwveense Landen eraan zat te komen. Maar de gesprekken begonnen steeds stroever te verlopen en ze kwamen er niet uit. Eind van het verhaal is dat Santing te maken krijgt met een grondwaterstandverhoging die een perceel snijmaïs om zeep helpt. En hij moet vooralsnog zonder vergoeding gedogen dat er een sloot op zijn land wordt aangelegd. Met werkstroken erbij gaat het om een halve hectare die hij al of niet tijdelijk kwijt is. „Op een dag kwam de Grontmij zomaar op ons land om palen te slaan’’, zei Santing. Hoe het juridisch allemaal zit boeit hem niet zo. Hij wil compensatie bij zijn huiskavel, het liefst met drie hectare landbouwgrond waarvoor hij bereid de hectareprijs te betalen.
Het gesprek daarover is misgelopen, zei een woordvoerder van het waterschap. „Het houdt een keer op’’. Als Santing schade lijdt als gevolg van de gedoogplicht voor de sloot dan kan hij om een schadevergoeding vragen, zegt het waterschap. Verder gebeurt alles volgens de wet.
Waterhuishouding verbeteren
Met het watergebiedsplan Landbouwgebied rondom Nieuwveenselanden hoopt het waterschap de waterhuishouding in het 1.100 grote hectare gebied tussen Meppel (Drenthe) en Steenwijkerland (Overijssel) verbeteren. Het plan heeft ook te maken met de waterafvoer van nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen waar bijna tweeduizend woningen worden gebouwd. „Ik wordt zomaar op een hoog grondwaterpeil gezet’’, zei Santing die een bedrijf runt met tweehonderd melkkoeien.
Uitspraak van de Raad van State volgt naar verwachting over zes weken.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ellen Meinen