Drenthe ‘laat tanden zien’ met motie stikstofbeleid
De motie, ingediend door Siemen Vegter (Statenlid CDA) en Johan Moes (Statenlid VVD), heeft steun ontvangen van PvdA, Forum voor Democratie, ChristenUnie, GroenLinks en Sterk Lokaal. In de Statenvergadering van woendsdag 20 mei hoopt Vegter ook PVV nog te betrekken in de motie. „Ik ben heel blij dat er met zeven fracties overeenstemming is bereikt over een motie. Wij proberen de PVV ook nog binnen te halen en dan zullen we zien dat waarschijnlijk alleen D66 niet meedoet. Dat snappen wij wel, om maar even naar meneer De Groot te verwijzen. En wat de SP doet is nog een onzekerheidje omdat die niet hebben gereageerd op onze motie.”
Onzekerheid over beleid en effectiviteit
De reden dat Vegter en Moes de motie hebben opgesteld, is omdat er nog altijd veel onduidelijk is betreffende het uit te rollen stikstofbeleid. Ook is er nog veel onduidelijkheid over de effecten van dit stikstofbeleid. „In de Tweede kamer zijn er 347 vragen gesteld aan de minister hierover, waarvan 84 afkomstig van het CDA. Dat betekent dus dat er nog heel, heel erg veel vragen zijn over het beleid zelf en de effectiviteit ervan. Als je het nou hebt over een miljard euro voor de opkoop- of beëindigingsregeling, betekent het dat je uiteindelijk maar een paar bedrijven kan uitkopen. Je moet je dus afvragen of je daar je doel wel mee bereikt, zijnde het beperken van de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden. Misschien kan je dat ook bereiken, of veel sterker bereiken, door in te zetten op innovatie en verduurzaming. Dat signaal willen we afgeven.”
Tanden laten zien
Dit signaal is gericht aan alle landbouwgedeputeerden in Nederland. „De feitelijke situatie is dat de stikstofbrief van 24 april er nou eenmaal ligt en dat de landbouwgedeputeerden straks in IPO-verband (IPO: Interprovinciaal Overleg) weer bij elkaar komen. In dat overleg zullen zij meenemen wat er in hun provincies aan reacties is gekomen op de brief van de minister. En deze gedeputeerden zullen - mag ik hopen - vervolgens ook de minister gaan beïnvloeden met deze reactie. En vrij stevig, hoop ik ook. Ik ben er sterk van overtuigd dat onze gedeputeerde Henk Jumelet goed uit de voeten kan met deze motie en dat het hem extra kracht zal geven om in dat IPO-overleg ook zijn tanden te laten zien. Extern salderen is prima als je leegstaande boerderijen opkoopt en die ruimte voor andere dingen inzet, maar we moeten wel iets doen om ongewenste effecten te voorkomen. Denk aan de leegkoop van de agrarische sector, de leefbaarheid van het platteland en de druk op de voedselvoorziening. En we moeten er ook voor zorgen dat als er stikstofruimte in Drenthe wordt opgekocht, dat het - bij wijze van spreken - niet allemaal naar Schiphol gaat zodat zij kunnen groeien. En het is natuurlijk ook apart dat we de term uitkoop alleen maar horen in de context van de agrarische sector. Waar is de industrie?”
Over de provinciegrenzen
Vegter hoopt ook dat het intiatief van de Drentse politiek de andere provinciale politici inspireert om in actie te komen. „We zien dat onze motie heel breed wordt opgepakt. Dus ik denk dat we met deze motie een gevoel te pakken hebben wat leeft. Dit kan de andere provincies niet ontgaan. Dus ja, ik verwacht dat men uiteindelijk wel gaat nadenken: „Laten we het allemaal over aan Den Haag of laten we als provincies ook even onze tanden zien?” Dat is wat er nu gebeurd en ik mag hopen dat andere provincies dat ook meenemen. Ik heb al contact gehad met Overijssel en daar speelt dit ook in de politiek. Ik ben niet op de hoogte van de laatste stand van zaken, maar veertien dagen geleden kozen zij ervoor om geen motie in te dienen maar om schriftelijke vragen te stellen.”