App helpt akkerbouwers graangewassen te monitoren
IPM Toolbox is een initiatief van Agrarische natuurvereniging Oost Groningen (ANOG) in samenwerking met het Louis Bolk Instituut, Centrum voor Landbouw en Milieu, Aequator Groen en Ruimte, de Ontwikkelfabriek en Agrarische Natuur Drenthe.
Kosten en baten
Met de applicatie beogen de initiatiefnemers dat het voor akkerbouwers makkelijker wordt om aan geïntegreerde gewasbescherming te doen. Marjon Schultinga, projectleider van ANOG: „Er zijn al veel projecten geweest in kader van minder spuiten met chemische middelen en meer werken met natuurlijke plaagbeheersing. Maar we hadden hierbij het gevoel dat er overal wel kennis is, maar dat deze niet goed bereikbaar is. Met deze app willen we vooral de boer ondersteunen als hij in het veld staat.”
Binnen de app worden drie stappen onderscheiden: preventie, monitoring en interventie. Onder ‘preventie’ is onder andere informatie te vinden over vruchtwisseling, akkerrandbeheer en is er een overzicht beschikbaar van de kosten en baten van akkerranden. Naast preventie maakt monitoring ook onderdeel uit van de applicatie. De app biedt akkerbouwers bijvoorbeeld de mogelijkheid om graangewassen te monitoren en de plaagdruk te bepalen. „In de app kunnen aantallen plaaginsecten en natuurlijke plaagbestrijders worden ingevuld en aan de hand daarvan krijgt een akkerbouwer gerichte adviezen en weet hij welke opties hij heeft”, vertelt Schultinga. Daarnaast is er informatie beschikbaar over plaaginsecten en natuurlijke plaagbestrijders: hoe zien ze eruit en wat doen ze? Tot slot kan een boer onder ‘interventie’ informatie vinden over het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen, waarin volgens Schultinga „ook verschillende ‘groenere’ keuzes gemaakt kunnen worden”.
Granen
IPM Toolbox is tot op heden alleen nog toepasbaar voor granen. Schultinga: „Er is in eerste instantie gekozen voor graan omdat we vooral bij dit gewas zien dat boeren steeds vaker ervoor kiezen om geen chemische middelen te gebruiken en dat het werkt. En we moesten ergens beginnen; dit is de eerste versie. We zijn ook bezig om te kijken hoe we in de toekomst de teelt van andere gewassen kunnen toevoegen aan de app.”
De app is te vinden via https://ipm-toolbox.nl en is te installeren op een smartphone. IPM Toolbox komt voor uit het project ‘Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen’ in Oost-Groningen en Drenthe, onder vlag van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW).