F2F: Farm2Fork of Fake2Future
Het is de bedoeling om een versnelling aan te brengen in de ‘transitie’ van de Europese landbouw en voedselketen. Dus produceren en consumeren met een neutrale of positieve milieu-impact en helpen de klimaatverandering te verzachten en aan te passen aan de gevolgen ervan. Het verlies van biodiversiteit omkeren is belangrijk volgens de strategie, en ook zorgen voor voedselzekerheid, voeding en volksgezondheid, en zorgen dat iedereen toegang heeft tot voldoende, veilige, voedzame, duurzame voeding. Verder wil F2F de betaalbaarheid van voedsel behouden en tegelijkertijd een eerlijker economisch rendement genereren, het concurrentievermogen van de EU-voorzieningssector bevorderen en eerlijke handel bevorderen.
Doelen 2030
Specifieke doelen voor het jaar 2030 zijn een halvering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en 50 procent minder verlies aan nutriënten. Ook 20 procent vermindering van kunstmestgebruik en halvering van het gebruik van antibiotica in veehouderij en aquacultuur. De strategie noemt dat een kwart van de productie biologisch moet worden. Voort is het de bedoeling dat mensen minder dierlijke producten gaan eten en meer plantaardige. Halvering van de voedselverspilling is ook een punt.
Onderbouwingen
De gepresenteerde stukken en de tot nu toe door mij gevonden onderbouwingen lezen als manifesten van Greenpeace. Gespeend van daadwerkelijke onderbouwing en met rammelende data en aannames. Er is geen inzicht in de enorme verschillen van voedselproductie en consumptie en de verschillende culturen en gebruiken in de diverse EU-landen en regio’s.
Diederik Samsom, voormalig medewerker van Greenpeace en voormalig fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, had een grote betrokkenheid bij de samenstelling van deze strategie. Niet heel toevallig presenteerde Greenpeace in januari dit jaar een voorzet met een rapport genaamd ‘Betaalbaar, Beter, Boeren’. Een rapport dat ook een grootse toekomst voorspelt voor biologische productie en minder dierlijke productie en meer plantaardig consumeren. Net als de onderbouwing van de EU-strategie rammelt dit rapport. Het staat bol van de aannames en is er bijster weinig benul van markt en betaalbaarheid van voedsel.
Slachtoffers
Er zijn de afgelopen tijd honderden miljarden verdampt in de EU vanwege de coronacrisis. Deze crisis wordt aangehaald om legitimatie te vinden voor een bureaucratisch ondoordacht, onverantwoordelijk experiment met de voedselvoorziening van Europa en delen van de wereld die afhankelijk zijn van de Europese voedselproductie. Als Farm2Fork - zoals beschreven - wordt doorgevoerd, dan zal het tot meer slachtoffers leiden dan de coronacrisis. Met de beste bedoelingen, dat zal vast zo zijn. Maar ook dat is vaker voorgekomen in de geschiedenis; volksstammen weggevaagd met de beste bedoelingen. F2F staat voor mij voor Fake2Future.
Tekst: Jan Cees Vogelaar
Beeld: Ellen Meinen