LTO: rapport Meten=Weten gaat niet in op herkomst aangetroffen stoffen
Het collectief Meten=Weten nam op verzoek van Natuurmonumenten monsters in vier gebieden. Er werden 31 gewasbeschermingsmiddelen teruggevonden, waarvan een aantal zijn te herleiden naar de landbouw.
Normen
,,Ik verwacht niet dat er dusdanige hoeveelheden tussen zitten die de toxicologische normen overschrijden”, zegt LTO Akkerbouw-voorzitter Jaap van Wenum. ,,Want dan hadden ze dat wel genoemd in het onderzoek en dat is nu niet gebeurd. De landbouw wordt er al snel bijgehaald als het om dit soort dingen gaat, maar het is van belang om naar de hele maatschappij te kijken en dat verder te onderzoeken.”
Zo staan er in de lijst gewasbeschermingsmiddelen uit het onderzoek ook stoffen die voorkomen in vlooienbanden van honden en Deet, een bestandsdeel uit anti-muggenspray. Ook zijn er middelen aangetroffen die niet meer worden gebruikt in de landbouw. ,,Er zitten natuurlijk wel middelen tussen die in de akkerbouw worden gebruikt, maar het terugdringen van verre verspreiding gaat steeds beter. Het is van belang dat mensen vertrouwen houden in wat we daar allemaal aan doen.”
Spuittechnieken
De bestuurder, die zelf ook akkerbouwer is, doelt daarbij op verbeterde spuittechnieken, nieuwe groenere middelen die worden gebruikt en het terugdringen van residuen op het voedsel. ,,Het gaat steeds beter en de verspreidingsrisico’s worden steeds kleiner. Dat er nu nog middelen aan worden getroffen van vroeger verbaast mij niet, maar dat kan ook van jaren terug zijn.”
LTO pleit voor verder onafhankelijk onderzoek. ,,Er zijn nu monsters genomen, maar het is niet bekend waar de middelen vandaan komen. De industrie wordt in het onderzoek bijvoorbeeld buiten beschouwing gelaten.”
Onderzoek
Natuurmonumenten reageert op Twitter geschrokken te zijn van de onderzoeksresultaten. De natuurbeschermingsorganisatie vraagt minister van Landbouw Carola Schouten om aanvullend onderzoek te doen, onder meer omdat de club veronderstelt dat er een verband is met insectensterfte. In het onderzoek wordt aangehaald dat de bufferzones die akkerbouwers hanteren op losse schroeven staan. Van Wenum: ,,Maar of er daadwerkelijk toxicologische relevante hoeveelheden zijn aangetroffen, wordt niet genoemd.”
Akkerbouwers hebben steeds meer moeite om hun gewassen te beschermen, onder meer door klimaatverandering en doordat een aantal gewasbeschermingsmiddelen zijn afgeschaft. ,,Het zou helpen als alternatieven sneller op de markt komen, dat duurt nu vaak te lang.”