Waterschap Drents Overijsselse Delta: beperkte daling lasten voor landbouw
Tenminste één keer in de vijf jaar moet wettelijk worden vastgesteld hoe het waterschap de te maken kosten verdeelt over de verschillende groepen belanghebbenden. In deze kostentoedeling staat hoeveel procent bijvoorbeeld bewoners en boeren moeten bijdragen aan de inkomsten van het waterschap. Deze ‘Kostentoedelingsverordening’ gaat niet over de zuiveringslasten maar over de kosten van waterbeheer en veiligheid.
Ongebouwd
Het dagelijks bestuur van waterschap Drents Overijsselse Delta wil het huidige percentage, 35 procent, dat burgers nu betalen de komende jaren gelijk houden. Eigenaren van gebouwen, de categorie ‘Gebouwd’, krijgen te maken met een lichte stijging (van 47,12 naar 47,98 procent) en de categorie ‘Natuur’ blijft bijna hetzelfde; 0,37 in plaats van 0,36 procent.
Het voorstel is om de bijdrage van de categorie ‘Ongebouwd’, met name de landbouw, licht te verlagen van nu 17,52 naar 16,65 procent.
Waarde agrarische gronden
Basis van dit voorstel is een onderzoek van advies- en ingenieursbureau Tauw begin dit jaar. Daarin wordt onder meer geconcludeerd dat de waarde van de agrarische en overige gronden tussen 2014 en 2019 gestegen is met bijna 25 procent. Wel zijn er grote prijsverschillen in het werkgebied van het waterschap (West-Overijssel en Drenthe). Tauw is daarom uitgegaan van een gemiddelde prijs van bijna 51.000 euro per hectare landbouwgrond.
Een meerderheid van het algemeen bestuur van het waterschap heeft zich afgelopen maanden tijdens commissievergaderingen al achter het voorstel van het dagelijks bestuur geschaard. Vertegenwoordigers vanuit de landbouw wijzen erop dat met deze kleine verlaging de gevolgen voor boeren in het DOD-werkgebied komende jaren beperkt blijven. Daarbij speelt een rol dat het landbouwareaal naar verwachting blijft krimpen terwijl tegelijkertijd de waarde van landbouwgrond verder zal stijgen.
Verzet LTO
Landelijk wordt al enkele jaren door de CAB (Commissie Aanpassing Belastingheffing) gewerkt aan een heel andere kostenverdeling voor de 21 Nederlandse waterschappen. Daarbij zou met name de bijdrage vanuit de landbouw hoger en die van de burgers lager worden.
LTO heeft zich steeds daar steeds tegen verzet en wil een heffing die eenvoudig, transparant en na te rekenen is, eventuele weeffouten in het systeem oplost maar geen grote tariefwijzigingen oplevert. Daarbij moeten de huidige tariefverhoudingen vertrekpunt zijn.
De ontwerp-kostentoedeling van het waterschap Drents Overijsselse Delta ligt voor iedereen zes weken ter inzage: van 22 juni tot en met 1 augustus. Dit ontwerp bevat een uitgebreide toelichting en uitleg hoe bepaalde keuzes zijn gemaakt. In deze periode van zes weken kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling hun ideeën, opvattingen en reacties kenbaar maken. Begin september zal het bestuur van het waterschap deze reacties bespreken en daarna de nieuwe kostentoedeling definitief vaststellen voor de komende vijf jaar.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen