Landbouwbedrijf ERF en Flevo-Landschap werken samen voor nieuwe natuur rond Almere
ERF hield al rekening met het feit dat er grond zou worden gebruikt voor een nieuw natuurgebied. Stafmedewerker van ERF Roy Michielsen: ,,We hebben er vorig seizoen vroege gewassen opgezet, in overleg met Flevo-Landschap. Alleen het project liep vertraging op, waardoor ze nu pas beginnen met de aanleg van de natuurstrook. Dit jaar hebben we dan ook niet veel meer met de grond gedaan.”
Woningnood
Omdat ERF pacht van onder meer het Rijksvastgoedbedrijf, houden ze er in overleg rekening mee waar bijvoorbeeld wordt gebouwd en andersom wordt er ook overlegd met ERF. Het bedrijf is opgericht om gronden die in de een toekomst een gewijzigde bestemming krijgen tot het moment van die bestemmingswijziging bij voorkeur biologisch te exploiteren. Het areaal van ERF neemt steeds wat verder af. ,,We bestaan al vanaf 1996 en tot nu toe is ons areaal afgenomen van 3.800 hectare in 1996 tot 1.500 hectare in 2020 ”
Op het gebied van natuur vindt er volgens hem op meerdere plaatsen goed overleg plaats. ,,Het past ook in onze bedrijfsvoering. We werken hard aan het integreren van landbouw, natuur en wonen. ERF heeft hiervoor de stichting Hemus opgericht en er is een samenwerkingsovereenkomst met Het Flevo-Landschap. We telen volledig biologisch en zijn bezig met zaken als strokenteelt en Agroforestry.”
Bang dat ERF zichzelf uiteindelijk opheft, is Michielsen niet. ,, Dan zoeken we weer naar nieuwe manieren. Er zijn nog voldoende uitdagingen om ons bedrijf verder te ontwikkelen. We gaan dus wel verder, maar misschien in de toekomst op een andere manier.”
Schakel
De nieuwe natuur is volgens Flevo-landschap een belangrijke schakel in de ecologische verbinding aan de westkant van Almere. Deze loopt tussen de natuurgebieden Kromslootpark in het zuidwesten en de Lepelaarplassen in het noorden, en gaat aan beide kanten verder.
,,In Flevoland lopen meer van dit soort projecten, waarbij we samen met de boeren overleggen hoe we het beste de natuur in kunnen richten”, vertelt Nicole Bakkum van Flevo-Landschap. ,,We kijken daarbij naar de drainage van de akkers bijvoorbeeld. ERF weet dat hun land vroeg of laat wordt gebruikt voor andere doeleinden.”
De natuurstrook wordt in totaal 70 meter breed. De komende maanden gaan graafmachines de huidige sloot flink verbreden. Ze graven hiervoor aan de oostkant een flauw oplopende oever. In dit ondiepe water maken ze ook enkele eilandjes. Zo ontstaan mini-wetlands. In dit soort plas-drasomstandigheden met riet en andere waterplanten vinden veel dieren eten, een schuilplaats of plek om nageslacht te krijgen. De werkzaamheden zijn gepland tot aan het najaar.