Eerste koolstofcertificaten van Friese veenboer in de verkoop
De peilverhoging maakt onderdeel uit van het project Valuta voor Veen (VvV), waarbij door het verhogen van het waterpeil in agrarische gebieden veenoxidatie en daarmee de uitstoot van CO2 daalt. De CO2-besparing kan worden verkocht in de vorm van gecertificeerde CO2-certificaten. Deze certificaten worden verkocht aan kopers die hun eigen CO2-uitstoot willen compenseren. Alle CO2- certificaten voor het eerste jaar zijn al verkocht. Eén van de kopers is het palletverpakkingsbedrijf XT Orange. Dit bedrijf wil klimaatneutraal produceren en kan de uitstoot met de aankoop van de CO2-certificaten compenseren. Voor de overige certificaten zijn gesprekken gaande met geïnteresseerde kopers.
Lagere opbrengst compenseren
Naar schatting kunnen grondeigenaren met de uitgifte van koolstofcertificaten jaarlijks 400 tot 700 euro per hectare verdienen. Veehouder Miedema kan de lagere opbrengsten door de peilverhoging op 32 ha van zijn grond compenseren met de verkoop van de certificaten. De peilverhoging vindt voor 10 jaar plaats. Volgens berekeningen wordt de uitstoot van CO2 verminderd met 4.370 ton CO2 voor de gehele locatie voor 10 jaar.
Korter groeiseizoen
Volgens projectleider Arnoud de Vries van Valuta voor Veen vindt veehouder Miedema het belangrijk dat het veenweidegrond niet verdwijnt. „Door rekening te houden met wanneer hij het land op gaat, kan hij er prima mee overweg. Het groeiseizoen is door de peilverhoging minder lang, maar dit verlies compenseert hij nu met de verkoop van de certificaten.”
De grootste potentie voor Valuta voor Veen zijn de gebieden met goed doorlaatbaar veen en met een veenpakket dikker dan 90 centimeter zonder kleidek. In totaal is er in Fryslân een areaal van 4137 hectare dat onder deze criteria valt.
CO2-uitstoot
Boeren die zaken willen doen met de koolstofbank moeten hun plannen laten toetsen door de Green Deal Nationale Koolstofmarkt. Dit landelijke collectief gaf december vorig jaar officieel goedkeuring aan de veenweide-CO2-reductiemethodiek die FMF heeft opgezet in pilots met LTO Noord, agrarische collectieven Wetterskip Fryslân en provincie.
De afgelopen periode zijn een aantal enthousiaste boeren en landeigenaren bereid gevonden om mee te doen aan VvV door in een deel van hun veenweideland het waterpeil te verhogen. Binnenkort wordt ook gestart met een online platform waarop vrijwillige CO2-Certificaten kunnen worden aangeboden en verkocht. Kopers kunnen zowel zakelijke als particuliere afnemers zijn. Noord- en Zuid-Holland, Overijssel en Utrecht zijn ook bezig met projectontwikkeling op basis van de VvV-methodiek. De doelstelling is om twee projecten per provincie voor medio 2021 te realiseren.
VvV is een project van de Noardlike Fryske Wâlden, It lege Midden, Projecten LTO Noord en de Friese Milieu Federatie (FMF). Het landelijke handelsplatform voor de CO2-certificaten is een project van de Natuur- en Milieufederaties.