Fotoserie: Friese fotografe legt boerenleven vast: ‘Er zijn ook mooie kanten’
„Ik kwam vanaf het platteland in de grote stad terecht en dacht dat ik daar mooie foto’s zou kunnen maken”, vertelt Ketelaar. „Maar ik had juist minder inspiratie dan in Friesland. Toen vroeg de leraar waarom ik niet in mijn eigen omgeving ging fotograferen. Wat voor mij doodnormaal is, is voor anderen juist bijzonder.”
De keet heeft voor bewoners van het platteland volgens haar een diepere betekenis dan alleen veel alcohol drinken, een van de vooroordelen die bestaat over de ‘zuipkeet’. „Er zijn veel vooroordelen over de keet, maar die zijn in mijn ogen niet terecht. Het gaat om het samen zijn en de samenhorigheid. Er is juist ook controle, bijvoorbeeld op de leeftijd van de jongeren die daar komen. Het is vaak de ontmoetingsplek voor veel jongeren uit het dorp en dus ook niet alleen en exclusief voor boeren.”
Verenigingen
Ook de creativiteit is volgens haar bijzonder. „Er wordt van alles gemaakt en bedacht, er ontstaan nieuwe verenigingen in de keet. Het ging mij niet alleen om de zelfgemaakte gebouwen, maar ook om de mensen die daar mee bezig zijn.”
Als Bolswardse die studeerde in Amsterdam merkte ze de verschillen tussen stad en platteland. „Voor mij was het doodnormaal om mijn eigen eten mee te nemen, daar haalde iedereen een lunch. Als het regende werd er in de stad opeens een stuk minder ondernomen, terwijl op het platteland dan gewoon door wordt gewerkt.”
Protesten
Voor haar reden om zich opnieuw te vestigen in Bolsward en daar carrière te maken. „Met de protesten van boeren die momenteel gaande zijn ligt de nadruk op wat er misgaat op het platteland. Maar er zitten ook mooie kanten aan het boerenleven. Die wil ik graag belichten en laten zien aan een groter publiek. Ik ben bezig met een kinderboekje waarin ik via foto’s vertel wat er gebeurt op een boerderij. Ik hoop dat aan het einde van het jaar af te ronden.”
Zo blijft het platteland voor inspiratie zorgen bij Ketelaar. Voor het project Ús Pleats fotografeerde Ketelaar op boerderijen in Friesland, haar fotoserie Ús Keet is te bewonderen tot 20 september in het Fries Landbouwmuseum. En de keetbezoekers? Wat vinden zij van haar kunstzinnige foto’s? „In het begin kreeg ik vooral veel vragen waarmee ik bezig was, nu wordt ik soms ook gebeld met tips voor wat ook leuk zou zijn om op de foto te zetten.”
Dan neemt ze haar camera weer mee als ze naar de keet gaat, want ook Ketelaar is een fervent keetbezoeker.