Brancheorganisatie Cumela is blij met inzet van Europol bij oplossen gps-inbraken
Omroep Flevoland maakte bekend dat de politie de internationale politieorganisatie heeft ingeschakeld, omdat de dieven waarschijnlijk uit het buitenland komen. Boeren vinden de gps-systemen regelmatig terug op Oost-Europese marktplaatsen, gaven ze al verschillende keren aan. Ook is er in november 2019 een Litouwse bende opgerold.
„Wij zijn blij dat Europol zich nu gaat richten op gps-diefstallen", vertelt Marcel Elferink van Cumela. „We zijn zelf sinds 2017 bezig met deze inbraken en in het begin merkten we veel versnippering. Daardoor is er niet genoeg datauitwisseling en was lang onbekend hoe groot het probleem eigenlijk is. Bij de lokale politie was de omvang van het probleem niet altijd duidelijk."
Doordat de politie merkt dat het probleem groot is, komt die samenwerking nu wel tot stand. Cumela heeft contact met gelieerde brancheorganisaties in het buitenland. „Daar zijn ook meldingen van diefstallen bij aangesloten bedrijven. Daarom is internationale samenwerking in het geval van gestolen gps-sytemen extra belangrijk."
Flevoland staat in Nederland op nummer één qua aantal inbraken, maar ook in andere provincies speelt het probleem. In Gelderland en Overijssel zijn de afgelopen maanden ook diefstallen gemeld.
Huurauto's
Alleen al vorig jaar werd er zo'n 200 keer aangifte gedaan bij de politie. Volgens Cumela gaat het in 2019 en 2020 om liefst 2 miljoen euro aan gestolen apparatuur. De brancheorganisatie pleit ook voor meer politie-inzet in het buitengebied. Dieven rijden overdag in huurauto's met Nederlands kenteken rond om bedrijven te observeren. Het ophangen van camera's heeft volgens de politie en Cumela een afschrikkende werking. Andere tips zijn bijvoorbeeld om backups te maken van gps-gegevens.
Loonwerkers en boeren proberen de gps-systemen op te bergen in kluizen of in huis, omdat landbouwvoertuigen relatief eenvoudig open zijn te maken. Er zijn 'lopers' in omloop, sleutels die op meerdere trekkers passen. De schade loopt per bedrijf vaak in de tienduizenden euro's. De systemen zijn duur en machines staan voor onbepaalde tijd stil.
Elferink: „We zijn ook in gesprek met leveranciers, om actief aan de slag te gaan met een betere beveiliging en het makkeklijker maken van opsporing. Sommige leveranciers werken wel met pincodes, al blijkt een echt goede preventiemaatregel tot nu toe lastig."