Aanpak grondwaterbeschermingsgebieden goed op weg
Vanaf eind 2017 werken de partijen, in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW), samen om de nitraatuitspoeling in grondwatergebieden terug te dringen. Dat is in het belang van zowel boeren als drinkwaterbedrijven, stelt het DAW; uitspoeling is voor de landbouw een verlies van nutriënten, en drinkwaterbedrijven willen niet teveel nitraat in de bronnen van het drinkwater. Boeren kijken per gebied welke maatregelen ze kunnen nemen om de uitspoeling te verminderen, en worden daarin bijgestaan door het DAW en door adviseurs die het Rijk, de provincies en de drinkwaterbedrijven beschikbaar stellen.
Nog veel te doen
Vewin-directeur Hans de Groene waardeert de inzet van de deelnemende boeren. „Maar nu moet er wel nog flink aangepakt worden, met nog meer deelnemers”, stelt hij. „Het doelbereik is in veel regio’s nog niet in zicht, er is nog veel werk te verzetten.”
Er is veel geleerd, minister Schouten, en in alle gebieden dragen de deelnemende boeren met vrijwillig genomen maatregelen bij aan een lagere uitspoeling naar het grondwater. In 11 van de 34 te beschermen gebieden gaat dat goed; de doelstelling kan worden gehaald als de deelnemende boeren meer aandacht besteden aan mineralenmanagement. In twaalf andere gebieden zijn er aanvullende inspanningen nodig, zoals een groter aantal deelnemende boeren. Voor de overige elf gebieden is de doelstelling niet realistisch binnen het huidige akkoord.
In gebieden als Havelterberg en Gasselte (ook beide in Drenthe) speelt mee dat het landbouwareaal slechts 37 procent van de totale oppervlakte is. Om effectieve maatregelen te kunnen nemen moet de uitspoeling vanuit het niet-landbouwgedeelte ook in kaart worden gebracht.