Boeren Anloo werken samen aan terugdringen perceelsemissie
Elk perceel in het gebied is door experts onderzocht op risico’s van ongewenste perceelsemissies, vertelt projectbegeleider Geertje Enting. „Zo hebben experts in november en december gekeken of percelen eventueel aflopen richting de sloot en of de bouwvoor voldoende in staat is om mogelijke emissies op te vangen.”
Ploegzool losmaken
Mocht het nodig zijn, nemen de deelnemende akkerbouwers en melkveehouder maatregelen in samenspraak met het waterschap Hunze en Aa’s maatregelen om uit- en afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk te voorkomen „Dat kan bijvoorbeeld door de ploegzool los te maken waardoor het water bij een grote hoosbui makkelijker in de grond kan trekken”, vertelt Enting. „Daarnaast hebben we dit jaar een test gedaan met een experimentele machine die maïspercelen voorziet voor infiltratieputjes, in de vorm van wafels. Het idee hierachter is dat water bij hevige regenval in de putjes wordt opgevangen.” Volgens de projectbegeleider zijn de deelnemende boeren zeer gemotiveerd. „Ze zoeken zelf actief naar mogelijkheden om perceelsemissie tegen te gaan.”
Tot 30 procent reductie
Het waterschap en de boeren in het Drentsche Aa-gebied hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van een model waarbij gerekend wordt met risicofactoren voor de perceelsemissie. Uit berekeningen voor de Drentsche Aa blijkt dat 25 tot 30 procent minder stoffen afspoelen na het inrichten van een bufferzone in de vorm van een akkerrand langs de randen van percelen van twee meter. In deze akkerrand wordt op enkele percelen ook een infiltratiesleuf aangelegd. De boeren kijken daarbij ook naar het beheersbaar houden van de onkruiddruk in de akkerranden. Het waterschap gaat de genomen maatregelen monitoren om te beoordelen hoe effectief deze zijn.
Met alle partijen
Enting benadrukt dat niet alleen boeren maatregelen nemen om de afspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen tegen te gaan. Waterschap Hunze en Aa’s, provincie Drenthe en Waterbedrijf Groningen hebben een programma opgezet waarbij ook gemeentes, parkbeheer en groenbeheerders maatregelen nemen om emissies van hun percelen en terreinen zoveel mogelijk tegen te gaan.
Drinkwater
De maatregelen die alle partijen in het kader van het Uitvoeringsprogramma Oppervlakte waterwinning Drentsche Aa en het Deltaplan Agrarische Waterbeheer (DAW) in het stroomgebied van de Drentsche Aa nemen moeten normoverschrijdingen van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen bij het drinkwater innamepunt in De Punt na hevige regenval voorkomen. „Dat is van groot belang omdat 200.000 inwoners van Groningen voor hun drinkwater afhankelijk zijn van oppervlakte water uit de Drentsche Aa.”
Het project ‘verminderen perceelsemissie pilot Anloo’ duurt nog tot en met 2021.