‘Je hebt een beetje regie over het nieuwe beleid’
De resultaten van de experimenten worden doorgegeven aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Voor de betrokken akkerbouwers betekent het project dat zij, in sommige gevallen, hun gewassen anders telen. Zo ook voor Wieger Bosker: „Op dertien hectare zaai ik het graan ruimer”, vertelt hij. Het gaat om het experiment ‘vogelgraan’. „Door het graan ruimer te zaaien kunnen vogels erin. Na het dorsen blijven de restanten op het land liggen, zodat de vogels ook daar iets mee kunnen.” Vervolgens zaait Bosker na minimale grondbewerking weer een nieuw gewas in.
(On)mogelijkheden
Het Akkerbeltproject is gericht op het uitzoeken van de mogelijkheden en onmogelijkheden voor het nieuwe landbouwbeleid. „We kunnen helpen het nieuwe GLB in te vullen”, zegt Bosker. Hij is blij dat de wetgeving nu zo werkt dat deze experimenten uitgevoerd mogen worden. „We hebben nu zelf de regie over het nieuwe beleid. De regering moet toch vooruitzien en het duurt nog maar twee jaar tot het nieuwe beleid. Alles wat we nu te weten komen, kunnen ze nu nog meenemen en gebruiken”, vertelt hij.
Begeleiding
Begeleiding bij het project krijgen de akkerbouwers van de ANOG. „En natuurlijk in overleg met jezelf”, zegt de akkerbouwer. Zelf is hij wel voorstander om nog een jaar door te gaan met het project. „In principe duurt het project één jaar, maar er is nog discussie over of we hiermee door willen. Zelf wil ik er wel mee verder.” Dat hij door wil gaan heeft wellicht ook te maken met de ‘valse start’ die Bosker heeft gehad. „De wintertarwe is niet gelukt, dus dat viel weg. En één jaar is géén jaar.” Echter is het wel afhankelijk van een aantal uitkomsten van het experiment of hij door wil gaan of niet. „Als blijkt dat de kosten hoger zijn, de opbrengsten minder en er bijvoorbeeld meer ziekten voorkomen, dan is het niet aantrekkelijker om hiermee door te gaan”, vertelt hij.
Akkerbouwer
Bosker heeft een akkerbouwbedrijf van in totaal 180 hectare. Hij verbouwt poot- en zetmeelaardappelen, koolzaad, suikerbieten, zomer- en wintertarwe. Samen met hem doen er in Groningen ongeveer veertig andere boeren mee aan het project. In Drenthe gaat het om ongeveer tien akkerbouwers.
Meer weten over het project? Lees dan de Veldpost van zaterdag 1 augustus.