300 reacties op trekker-inruilactie van Stikstofgroep Flevoland
„In de eerste drie dagen dat de enquête open is hebben al 300 boeren gereageerd”, vertelt Job Rikken van Stikstofgroep Flevoland, die als groep de inruilactie bedachten. Rikken: „Om de actie te laten werken moeten boeren wel redelijk gecompenseerd worden.” In de vragenlijst kunnen boeren invullen wat voor een vergoeding ze willen ontvangen voor hun oudere trekker. „De boeren kunnen bijvoorbeeld kiezen voor de dagwaarde, maar andere willen misschien per pk gecompenseerd worden. Uit de enquête zal blijken waar boeren een voorkeur voor hebben.”
Rikken heeft als doel 500 tot 600 reacties. „We willen wel een goed beeld hebben, daarvoor is het belangrijk dat boeren uit alle provincies reageren op de vragenlijst.”
Inruilen
Voertuigen zoals auto’s stoten stikstofoxiden uit, maar dit geldt ook voor trekkers en landbouwvoertuigen. Vooral oude modellen stoten nog relatief veel stikstof uit volgens Agractie.
Voor de bouw van één huis is volgens de overheid drie kilogram NOx-ruimte nodig. Agractie schrijft dat dit overeenkomt met het verbranden van 30 liter diesel in een trekker die voor 1999 gebouwd is. Een 20 jaar nieuwere trekker stoot bij diezelfde hoeveelheid brandstof maar 128 gram NOx uit. Dit is dus ongeveer 95 procent minder dan een oude trekker die voor 1999 gebouwd is. Volgens de berekening van Agractie zouden na het inruilen van 1400 oude trekkers 70.000 huizen gebouwd kunnen worden.
Dierenwelzijn
Volgens Agractie is het plan om oude trekkers in te wisselen voor nieuwere modellen, die zuiniger zijn, een snelle oplossing die niet nadelig is voor dierenwelzijn. Daarnaast helpt het plan de agrarische sector te moderniseren.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Stikstofgroep Flevoland