Boeren in Flevoland gaan aan de slag met aangepast slootkantenbeheer

De pilot is een samenwerking tussen boeren uit Flevoland die zich samen met BDEKO, Flevolands Agrarisch Collectief (FAC), Bee-Foundation en Landschapsbeheer Flevoland inzetten voor meer biodiversiteit. De pilot is onderdeel van het Actieplan Bodem en Water (ABW) dat provincie Flevoland financieel mogelijk maakt.
Waterkwaliteit
Het doel van de pilot is door gefaseerd maaien meer en andere insecten, vlinders en bijen aan te trekken. Het maaisel wordt door de boeren afgevoerd en verzameld bij enkele deelnemende boeren waar het wordt omgezet tot compost. Dit biedt volgens initiatiefnemers van de pilot kansen voor het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit. Door het maaisel af te voeren in plaats van te laten liggen, komen voedingstoffen niet in het water terecht. Het natte deel van de oever zal zich daardoor diverser ontwikkelen, wat resulteert in meer biodiversiteit. Als het maaisel is omgezet tot compost kunnen boeren het weer bemesten op hun land.
Meer bloei
Robert Timmermans is een van de boeren die al deelneemt aan de pilot. Hij voert het gefaseerd maaien uit door eerst 75 meter slootkant te maaien en vervolgens 75 meter begroeiing te laten staan. Het resultaat hiervan is dat er al meer planten in bloei kunnen komen en er meer voedsel voor insecten is ontstaan. Daarnaast hebben de insecten meer mogelijkheden om te overwinteren in onder andere de overblijvende stengels die voor de winter niet gemaaid zijn. Op dit moment wordt al 33 km aan slootkanten volgens aangepast maaibeheer onderhouden. De ambitie is om binnen twee jaar te groeien naar 50 deelnemers.

Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Actieplan Bodem, Water Flevoland