Suiker uit Drenthe en Groningen als bouwsteen voor chemicaliën en bioplastics

„Suiker lijkt in Noord-Nederland kansrijk om fossiele grondstoffen te vervangen”, zegt Errit Bekkering van Chemport Europe. „Om dat te bereiken hebben we een roadmap naar 2030 of 2050 samengesteld, in samenwerking met Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie), Nouryon en Avantium. Daarbij is natuurlijk gekeken naar gewassen als de suikerbiet, maïs en aardappelen, maar ook naar industriële suikers zoals een bedrijf als Avantium die maakt uit hout.”
In de suikeragenda is naast het toekomstperspectief ook beschreven hoeveel hectare suikerhoudende gewassen er in de regio worden geproduceerd, hoeveel fabrieken er nodig zijn voor de verwerking en hoeveel banen dat oplevert. Bedrijven en landbouw moeten volgens de schrijvers van de agenda integraal samenwerken. „Want de ontwikkelingen van het ene bedrijf heeft direct effect op het andere bedrijf.”
‘Zeer geschikt’
Volgens Bekkering is het noorden van Nederland zeer geschikt voor de productie van suiker. „We hebben in het Noorden al een uitgebreid ecosysteem en de benodigde infrastructuur om suikers te produceren”, concludeert Bekkering. „Boeren en bedrijven zijn eraan gewend. Bovendien hebben we een zeehaven die het gemakkelijk maakt om grondstoffen te importeren, wat ook al gebeurt. Ook is er volop expertise op het gebied van technologische ontwikkelingen, zoals fermentatie, waarmee suikers kunnen worden omgezet. Combineer dat met de aanwezigheid van bestaande industrie- en chemieclusters en je ziet dat deze ontwikkeling hier goed tot zijn recht zou komen.”
Bram Fetter van Cosun Beet Company voegt daaraan toe: „Bij Cosun Beet Company staan innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel. Onze ambitie is om vanuit suikerbieten naast voedingsmiddelen steeds meer biobased materialen en groene chemicaliën te produceren.”