Miljoenen voor verzilting onderzoek bij Waddenkust
Dit geld wordt bijeengebracht door een reeks instanties die betrokken zijn bij het platteland langs de Waddenkust, zoals de Rijksoverheid, het ministerie van LNV, 4 gemeenten in Noord Friesland, de provincie Friesland en het Waddenfonds.
Verdroging verergert verzilting
Het onderzoek heeft een tweeledig doel: welke mogelijkheden zijn er om verzilting tegen te gaan en welke alternatieven zijn er als verzilting niet te stoppen blijkt te zijn? De extreem droge en zonnige zomers hebben het probleem dat al langer speelt nog verergerd. De zeespiegel stijgt en de bodem daalt. Hierdoor krijgt zout zeewater de kans om binnendijks door te dringen in de bovengrond. Door verdroging gaat dit proces nog sneller.
Spaarbekkens aanleggen en vullen
Een van de maatregelen die mogelijk zijn om verzilting tegen te gaan is het aanleggen van spaarbekkens die de zoetwaterbel onder de binnendijkse landbouwgrond vergroten. Als er een neerslagoverschot is moet dit water niet langer versneld naar zee worden afgevoerd maar opgespaard. Zodat het in de zomer gebruikt kan worden om verdroging en de daarmee samenhangende verzilting tegen te gaan. Heel actueel gezien de overvloedige neerslag in de weersverwachting. In West-Nederland wordt er volop water op zee geloosd.
Zouttolerante aardappelrassen
Anderzijds zal het onderzoek zich richten op alternatief gebruik van grasland-en bouwland. In het bijzonder in de pootaardappelteelt zijn de uitdagingen groot. Pootgoedteelt is in Noord-Friesland een belangrijk onderdeel van het bouwplan van akkerbouwbedrijven, met een hoog saldo. Het is de bedoeling dat met het onderzoeksgeld op de proefboerderij SPNA in Munnekezijl aardappelrassen op hun zouttolerantie worden getest en veredeld.