App verbindt producent aan consument
Volgens Carlo Verhart, programmamanager van Voedsel Verbindt, helpt de app bij het verkleinen van de afstand tussen producent en consument. „Als de coronacrisis ons iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat we voor onze voedselvoorziening vrijwel volledig afhankelijk zijn van andere landen, de meeste ook nog eens heel ver weg. Daarnaast gaat driekwart van het voedsel dat in Nederland wordt geproduceerd naar het buitenland. Er is wel eens becijferd hoeveel kilometers eten aflegt voordat het op je bord ligt: gemiddeld 30.000 kilometer. Een absurd cijfer, zeker als je weet dat veel producten die uit het buitenland komen ook in de regio worden gemaakt”, Aldus Verhart. „Reden voor ons om de afstand tussen producent en consument te verkleinen en te kijken of we regionaal voedsel in de stad kunnen krijgen. De app van Voedsel Verbindt draagt hier een steentje aan bij.”
Hulpmiddel
Gedeputeerde Jan-Nico Appelman is het met Verhart eens. „Deze app is een mooi hulpmiddel en maakt het makkelijker om producten dicht bij huis te kunnen kopen. De afstand tussen producent en consument wordt zo veel kleiner en dit heeft veel voordelen: het aantal reiskilometers van ons eten neemt af, het levert de boer inkomsten op en de consument kan genieten van verse producten.”
De app Voedsel Verbindt is gratis te downloaden in de Google Playstore en Apple Appstore.
Activerend platform
Voedsel Verbindt is een activerend platform dat een overzicht biedt van relevante Agri & Food initiatieven, ontwikkelingen, projecten en partijen uit de regio Noord-Holland en Flevoland.
Het paltform en de net gelanceerder app wordt gefinancierd door de stakeholders van het platform namelijk de provincie Flevoland, provincie Noord-Holland, gemeente Zaanstad en Rabobank, gemeente Almere, gemeente Beemster, gemeente Purmerend, LTO Noord, Greenport Noord-Holland Noord, Foodcouncil MRA, Inholland, VU Amsterdam, Amsterdam Green Campus, Meerlanden Holding N.V., Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, Hogeschool van Amsterdam, Aeres Hogeschool, Anmec en het Slow Food Youth Network.