Uienteler heeft het flink aan de stok met buren bedrijfsloods
De jonge akkerbouwer (30) wil graag een bedrijfswoning voor de loods bouwen. De buurvrouw, een schoondochter van een pionierboer die in 1962 in de net ontgonnen polder is begonnen, is fel tegen. Zij vreest veel meer schaduw en het uitzicht vanuit haar woning kwijt te raken. Bovendien verwacht ze veel overlast van het jonge en ongetwijfeld doorgroeiende akkerbouwbedrijf.
De Swifterbantse spande dan ook een spoedprocedure tegen de gemeente Dronten aan, die een bouw(omgevings)vergunning voor de woning verleende. „Dronten werkt graag mee om de bouw van een bedrijfswoning bij de opslagloods mogelijk te maken, als ze daarmee een jonge boer kan helpen zijn agrarische bedrijf verder uit te bouwen. Want we zijn een agrarische gemeente”, zei de gemeentewoordvoerder tijdens de rechtszaak in Den Haag.
Hoge prijzen
Pompoenen en uienteler Thijs de Jong legde aan rechter en staatsraad Hanna Sevenster uit dat het voor een jonge boer vanwege de hoge prijzen niet zo gemakkelijk is om in één keer een groot landbouwbedrijf inclusief woning en bedrijfsgebouwen te kopen. „Ik doe dat stapsgewijs.”
Hij teelt al twee jaar pompoenen en uien op een aantal verspreid liggende percelen rondom Dronten. De loods heeft hij ook al twee jaar, daar slaat hij de oogst op, spoelt het schoon, verpakt het en voert het af naar de afnemer. De Jong wil nu snel bij zijn loods gaan wonen om beter toezicht op zijn machines en oogst te kunnen houden.
‘Oogst via app in de gaten houden’
Volgens de buurvrouw, wier familie de loods en het perceel ooit aan derden heeft verkocht met de voorwaarde dat er geen hoge gebouwen op mogen komen, is het helemaal niet nodig dat De Jong vlak bij de loods gaat wonen. „Hij woont in Dronten. Dat is maar zeven minuten rijden. Op de app van zijn telefoon kan hij prima op afstand de opgeslagen oogst in de gaten houden.”
De Jong ontkende dat en zei dat hij ondanks die app heel vaak in zijn loods moet zijn om het bewaar-, schoonmaak- en verpakkingsproces in de gaten te houden. De buurvrouw zei daarop dat dat geen agrarische activiteiten zijn en dat het bestemmingsplan alleen een bedrijfswoning bij een agrarisch bedrijf toestaat. „Hij heeft daar alleen een loods. Zijn akkers liggen niet achter zijn bedrijf maar veel verder weg.”
‘Uitzicht kwijtraken weegt niet zwaar genoeg’
Volgens de gemeentewoordvoerder hoeft een agrariër bij een eerste bedrijfswoning niet aan te tonen dat het noodzakelijk is dat hij daar wil, of moet wonen. „Dat geldt alleen voor een tweede bedrijfswoning. Dronten wil jonge agrariërs graag de ruimte geven. We gaan desnoods het bestemmingsplan wijzigen als de Raad van State vindt dat De Jong in de loods geen agrarisch bedrijf heeft. Bovendien vinden wij het belang van de buurvrouw die alleen wat uitzicht kwijtraakt niet zwaar genoeg wegen.”
Staatsraad Sevenster zei binnen enkele weken uitspraak te doen. Mogelijk doet ze gelijk einduitspraak. Overigens loopt er nog een aparte handhavingprocedure van de buurvrouw tegen de teler waarin de rechtbank Arnhem moet uitmaken of De Jong al dan niet een agrarisch bedrijf heeft en in de loods mag zitten.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Agrio