Meer biodiversiteit op de knardijk
Sommige pachters kiezen voor stoppen met kunstmest of stoppen helemaal met bemesten. Andere pachters kiezen voor het inzaaien van mengsels met meer biodiversiteit en anders bemesten. Voor het inzaaien heeft het waterschap twee mengsels. Eén voor veevoer en één voor insecten. „Mooi dat we op deze manier kunnen meedenken over de invulling van de Knardijk”, aldus Melkvee- en schapenhouder Rimmer Visser. „Zo dragen wij ons steentje bij om van de knardijk een plek te maken voor allerlei insecten.”
Historische waarde
De dijk die dwars over Flevoland loopt is geen primaire waterkering, maar heeft volgens het waterschap een belangrijke historische waarde voor de provincie. Bewoners en organisaties werden daarom gevraagd te komen met ideeën voor het gebruik van de dijk. Het biodiverse beheer door de pachters is één van die ideeën.
Volgende stap
Heemraad Piet Boer vindt het inzaaien van de knardijk een mooi initiatief. “Als waterschap beheren we een groot gebied van watergangen en dijken. Bij inrichting van watergangen werken we al vele jaren aan verbetering van de ecologie en biodiversiteit. We geven daarmee invulling aan de maatschappelijke wens van versterking van de biodiversiteit. De volgende stap is het vergroten van de biodiversiteit op de dijken.”
Het versterken van de biodiversiteit op de Knardijk komt voort uit het maatschappelijk proces dat Waterschap Zuiderzeeland en de provincie Flevoland samen met gemeenten Lelystad en Zeewolde eind 2018 startten.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Waterschap Zuiderzeeland