Staatsbosbeheer wil grond beschikbaar stellen voor Friese boeren

Staatsbosbeheer wil graag samen met boeren uit Friesland werken aan natuurinclusievere landbouw. Dit doet de organisatie al op twaalf andere plekken zeven provincies, maar nog niet in Friesland.
Boeren in Friesland die geïnteresseerd zijn in een samenwerking met Staatsbosbeheer zouden een pachtcontract voor maximaal twaalf jaar kunnen afsluiten. Ze kunnen dit pachtareaal integreren in hun eigen bedrijfsvoering om zo te kunnen extensiveren. Dat laat Jelle de Boer, adviseur natuurinclusieve landbouw bij Staatsbosbeheer weten in de webinar ‘Grond, het instrument voor landbouw in balans met de natuur’.
In de buurt van natuurgebieden
Staatsbosbeheer biedt de boeren grond aan, maar verwacht ook iets van de boer terug. De Boer: „We zoeken echt boeren die vanuit zichzelf van meerwaarde willen zijn voor landschap en natuur. De focus ligt op bedrijven die in de directe omgeving liggen van onze eigen natuurgebieden.” De natuurorganisatie wil op deze manier zone's creëren waarin natuur vloeiend overloopt in (natuurinclusieve) landbouw.
Daarbij verwacht Staatsbosbeheer dat het natuurbeheer een integraal onderdeel wordt van de bedrijfsvoering van de boer. „We vragen boeren om ook stappen te zetten in natuurbeheer op hun eigen gronden. Dus niet alleen op de grond die ze van Staatsbosbeheer pachten.” Hoe deze eisen precies op een boerenbedrijf worden ingevuld kan De Boer niet zeggen. „Samenwerken met Staatsbosbeheer is maatwerk en zal voor elk bedrijf verschillend zijn.”
Terugkijken
De webinar ‘Grond, het instrument voor landbouw in balans met de natuur’ is georganiseerd door de Friese Milieu Federatie en Livinglab Fryslan en werd woensdagmiddag 11 november uitgezonden vanaf de boerderij van Melkveehouder Harmen van der Bij uit Aldeboarn (FR). De webinar is terug te kijken via de link op de website van LivingLab fryslan.