Statenvragen over bijplussen stikstofnatuur
Volgens het onderzoek van Stichting Agrifacts gaat het in Drenthe om 5130 hectare aan stikstofgevoelige natuur binnen de Natura 2000-gebieden die er sinds 2016 bij is gekomen in Aerius. Specifiek gaat het om het Drents-Friese Wold & Leggelderveld, Dwingelderveld en Bargerveen. De Drentse statenleden Johan Moes (VVD) en Siemen Vegter (CDA) willen van de provincie weten hoe dat kan. „Wij vinden het bijzonder dat boeren niet zijn geïnformeerd over het toevoegen van hun bedrijf aan stikstofgevoelige natuur en zij konden dat zelf ook niet weten. De vraag is dan of dit niet strijdig is met Nederlandse wetgeving die burgers beschermt tegen dit soort handelingen. Wij krijgen uit onze achterban van VVD en CDA veel vragen over de publicaties waar veel onrust door de berichtgeving leeft. Inmiddels zijn ook schriftelijke Tweede Kamervragen gesteld om een en ander te verhelderen. Onze fracties willen ook in Drenthe meer informatie”, aldus de statenleden.
Drenthe
Het statenleden willen weten of het onderzoek van Stichting Agrifacts klopt en of het voor terreinbeherende organisaties mogelijk is om buiten aanwijzingsbesluiten van Natura 2000 om extra natuur tot stikstofgevoelig te verklaren. Daarnaast zijn er vragen over de impact van dit soort handelen voor de provincie en willen de statenleden kaarten waarop staat aangegeven hoe het precies zit in Drenthe.
Friesland
„Het bijplussen van hectares stikstofgevoelige natuur bevordert niet het draagvlak voor stikstofbeleid. Het CDA wil weten of dit in Fryslân ook gebeurt, om hoeveel hectare het hier gaat, welke gebieden het betreft, wiens initiatief het is en met welke argumenten de gebieden aangewezen zijn” aldus CDA-Statenlid Anne Schelhaas.
Volgens Stichting Agrifacts gaat het in Friesland om 943 hectare extra sinds 2016. Het grootste deel is toegevoegd binnen Natura 2000-gebied Van Oordt’s Mersken. Verder gaat het om de gebieden Duinen Terschelling, Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving, Alde Feanen, Rottige Meenthe & Brandemeer.
„Het toevoegen van stikstofgevoelige natuur moet altijd gebeuren in overleg met alle betrokken partijen. Gezamenlijk moeten de gegevens geconstateerd en (bestuurlijk) vastgesteld worden. Het CDA wil daarom weten hoe de problematiek een rol krijgt in de aankomende Friese Startnotitie Stikstof. Uitvoering van het stikstofbeleid moet op zodanige manier gebeuren dat gewerkt wordt met duidelijke, consistente berekenings- en monitoringsinstrumenten en inclusief transparantie en heldere onderbouwing", aldus Schelhaas.