Groningse PAS-melders krijgen prioriteit bij aankoop stikstofrechten
Hiermee willen de Groningse fracties van CDA (indienende fractie) samen met VVD, Groninger Belang, Partij voor het Noorden, 50PLUS en de Christenunie benadrukken dat de problematiek rondom de PAS eerst opgelost moet zijn voordat andere sectoren hun voordeel kunnen doen met de stikstofruimte uit de landbouw. Tijdens de vergadering van de Provinciale Staten van 18 november liet landbouwgedeputeerde Henk Staghouwer (CU) wel doorschemeren deze prioritering minder scherp te willen zetten. „Ik zal mijn uiterste best doen om te voldoen aan wat de Staten mij voorhoudt, maar als er een industrieterrein langskomt die zegt dat ze met een minimale hoeveelheid extra stikstofruimte uit de brand zijn, moet daar ook oog voor zijn.”
Uit de vergadering werden naast de bovenstaande motie nog vijf andere moties aangenomen, van de in totaal twaalf moties die werden ingediend rondom de Groninger Aanpak Stikstof, ook bekend als Gras.
Meer geld voor extern salderen
Een van de aangenomen moties stelt dat er meer financiële middelen vrijgemaakt moeten worden om de Groningse landbouw te ondersteunen bij het stimuleren van innovatie. Op de lange termijn is stikstofreductie door innovatie vele malen praktischer goedkoper dan het opkopen van bedrijven, zoals Statenleden Erik Jan Bennema (VVD) en Jesper Bergsma (CDA) uiteenzetten. In de vergadering werd meermaals aangehaald dat het budget dat het Rijk uittrekt voor het oplossen van de stikstofproblematiek in Groningen (4,5 miljoen euro) te mager is om de problematiek überhaupt te tackelen met opkoop.
Echter, om te kunnen innoveren hebben boeren zekerheid nodig om de financiering rond te krijgen met het bankwezen. Daarom kiest de provincie ervoor om zekerheid na te streven in de vorm van het niet uitstellen van het extern salderen (een verworpen motie van PVV). „Laat mij die puzzel nou maar leggen”, zei gedeputeerde Staghouwer. „Ik zeg u toe dat ik mij maximaal wil inspannen om deze puzzel te leggen en verzoek u om mij ook de ruimte te geven om deze puzzel te leggen.”
Om deze veelbesproken puzzel te leggen, kan Staghouwer ook een beroep doen op de financiële reserves van de provincie. Ook al moet de problematiek met middelen vanuit het Rijk worden opgelost, is de provincie bereid om met eigen financiën de periode te overbruggen totdat de provincie de overheidsfinanciering ontvangt. Het voorstel om een beroep te doen op de financiële buffer van de provincie werd aangedragen in de vorm van een (aangenomen) motie van PVV.
Vraag en aanbod bij elkaar brengen
Totdat de volgende fase van het stikstofregistratiesysteem operationeel is, hebben CDA, VVD en Partij voor het Noorden een motie ingediend over het openen van een stikstofloket waar vraag en aanbod van stikstofruimte bij elkaar worden gebracht. Deze motie is aangenomen. Bedrijven in de markt voor stikstofruimten worden actief geïnformeerd over dit loket wanneer deze is gerealiseerd.
In een artikel in het AD stelt minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten dat provincies in staat zijn om te handhaven op boerenbedrijven die geen nb-vergunning hebben. De oproep van de Groningse fractie Partij voor de Dieren om actief te gaan handhaven op boerenbedrijven werd echter ontraden en verworpen. Een motie met het verzoek om juist niet te gaan handhaven - tot Schouten de vergunningen heeft geregeld - werd wel aangenomen.
Beter goede buren dan verre vrienden
Verder hebben de landbouwgedeputeerden van Groningen, Friesland (Klaas Fokkinga, FNP) en Drenthe (Henk Jumelet, CDA) nauw contact met elkaar om extern salderen over de provinciegrenzen mogelijk te maken. Staghouwer: „Ik kan melden dat wij een bestuurlijk overleg hebben gehad met Friesland en Drenthe en er een herkenning is waarbij we elkaar kunnen versterken. We hebben een agenda opgesteld om elkaar te helpen en elkaar van inhoud te voorzien.” De aangenomen motie die de Partij voor het Noorden indiende - ‘Beter goede buren dan verre vrienden’- werd door Staghouwer dan ook beschouwd als ondersteuning voor het reeds ingezette initiatief.
Uitstel, handhaving en Natura 2000-gebieden
Tot de verworpen moties behoren onder meer het verzoek tot uitstel, het verzoek tot handhaving en het verzoek om een stop te zetten op het aantal Natura 2000-gebieden in Groningen. Deze laatste motie is ontraden en verworpen alleen al om het feit dat provincies niet de autoriteit hebben om Natura 2000-gebieden aan te wijzen of de status van deze gebieden te wijzigen. De provincie Groningen kondigde vrijdag middels een persbericht aan de slag te gaan met GrAS. 'Extern salderen wordt op zeer korte termijn opengesteld.'