Uitzonderlijk lang groeiseizoen, maar gemiddelde jaaropbrengst gras
Het extreem lange groeiseizoen leidde echter niet tot recordhoge gewasopbrengsten, al zijn de regionale verschillen groot. Dit voorjaar werd de grasgroei die in maart al voorzichtig op gang kwam fors geremd door de droogte die zich vanaf half maart inzette. Daardoor bleef de gebruikelijke grasgroei explosie in april uit. De maand mei verliep in Noord Nederland ook heel droog en groeide er weinig gras, maar daarna volgden groeizame maanden met een uitzonderlijk langdurig slot.
Veel najaarsgras
Bij de laatste landelijke grasgroeimetingen die door de gezamenlijke veevoerbedrijven en proefbedrijven werden uitgevoerd bleek eind oktober nog een grasgroei van 50 kilogram drogestof grasgroei per hectare per dag. Genoeg om koeien dagelijks een portie vers gras te laten opnemen . De draagkracht was zoals gebruikelijk in de laag gelegen kustgebieden in het najaar de beperkende factor. Maar toen begin november een serie droge dagen volgden, werd er weer volop geweid en herfststalvoedering toegepast. Ondanks het beeld van een landelijk uitzonderlijk droge en hete zomer heeft 2020 in Noord-Nederlandse kustgebieden op kleigrond toch een gemiddelde hoeveelheid grasgroei opgeleverd.
Geen verdroogde zomer
Tijdens de zomermaanden was het contrast met de van nature veel drogere en veel hoger gelegen zandgebieden in het binnenland dan ook groot. Uit cijfers van de Vereniging van Weerkunde en Klimatologie blijken zowel grote temperatuurverschillen als neerslagverschillen. In de noordelijke kustgebieden viel 200-350 mm neerslag in de zomermaanden, terwijl delen van Limburg en de Achterhoek langs de Duitse grens het met minder dan 150 mm moesten doen. Dit is de laatste jaren een gebruikelijk beeld.
Binnenland veel warmer
Langs de kust reikte het aantal warme dagen met een maximumtemperatuur van 25 gr C en meer niet verder dan 20-25, terwijl in Limburg en de Achterhoek langs de Duitse grens bijna 40 warme dagen werden gemeten. Terwijl in de kustgebieden niet meer dan 5 tropische dagen werden gemeten, reikte dit aantal langs de Duitse grens in Limburg en Oost-Nederland tot meer dan 10 en plaatselijk in Noord-Limburg zelfs 16. Met name de reeks tropische dagen in de oogstmaand augustus was uniek, na een koele julimaand en een zeer warme junimaand.