Groningse akkerbouwer verkleint overlast door stof en is uitgeroepen tot veiligheidsheld

Dankzij de investeringen won Mansholt vorig jaar al de Goede Praktijken Competitie in het kader van de Europese campagne over veilig werken met gevaarlijke stoffen. „Een heftruck heb je sowieso nodig, maar zo’n veegzuigmachine en de afzuiginstallatie kosten bij elkaar al bijna een ton en je verdient er niks extra’s mee", vertelt de Groninger, die naast aardappelen ook bieten en uien verbouwt. „Maar je moet er gewoon voor zorgen dat je personeel veilig zijn werk kan doen en ze de middelen daartoe bieden. Dus ook als ze persoonlijke beschermingsmiddelen willen, zoals handschoenen, oordoppen of werkschoenen, moet je die aanbieden.”
Voorbeeld
Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is Mansholt daarmee een voorbeeld voor collega's. Hij is net als elf anderen (in verschillende bedrijfstakken) uitgeroepen tot veiligheidsheld. En vormt op die manier een van de gezichten van een nieuwe campagne van het Rijk. En dat is nodig, want Mansholt ziet het bij collega's nog weleens misgaan. „In sommige aardappelschuren hier in de omgeving kun je in de winter, als de aardappels gesorteerd worden geen hand voor ogen zien, zoveel stof hangt er in de lucht. Dat spul is zo fijn, dat merk je bijna niet met inademen. Het komt pas ’s avonds thuis in je zakdoek tevoorschijn.”
En dat stof kan schadelijk zijn voor het lichaam. Longarts Jos Rooijackers vertelt: „Door het werken met gevaarlijke stoffen kun je allerlei aandoeningen krijgen, denk aan astma, COPD, infecties, longfibrose en kanker. Het wisselt per aandoening of je er op korte termijn last van krijgt, zoals astma, of op de lange termijn, zoals met stoflongen. Er gaan vaak jaren of decennia overheen voordat je de gevolgen merkt en je een beroepsziekte krijgt.”
Schoon
Mansholt: „Daarom hebben we toen we een nieuwe sorteermachine aanschaften gelijk geïnvesteerd in stofafzuiging. En het verschil met daarvoor is enorm. Soms komen mensen wel eens bij ons kijken en die vragen dan of er wel gewerkt wordt, zo schoon is het bij ons. En als de machine ook maar een half uurtje uitstaat omdat er storing is, beginnen de jongens in de schuur al te klagen.”