Aangescherpte koers stikstofaanpak in Fryslân
De provincie wil hiermee inzetten op stikstofevenwicht. Een balans tussen herstel van de Friese natuur en structurele verlaging van stikstofneerslag, maar ook het mogelijk maken van nieuwe economische en maatschappelijke activiteiten.
PAS-Melders legaliseren
Beleidskeuzes die Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten gaat voorstellen is om – naast de aanpak van de minister – zelf te onderzoeken of er gerichte lokale maatregelen getroffen kunnen worden om Friese bedrijven te legaliseren. Hierbij gaat het om de zogenoemde PAS-melders; bedrijven die na het wegvallen van de Programmatische Aanpak Stikstof een vergunning nodig hebben.
Ook wil het college de gebiedsgerichte aanpak rondom N2000-gebieden prioriteit geven. Daarbij concentreert de provincie zich op stikstofbronnen die het meest effect hebben op de kwetsbare N2000-gebieden. Voor de stikstofaanpak stelt Gedeputeerde Staten voor om Rijksmiddelen te gebruiken voor de financiering in plaats van provinciale middelen.
Op 17 februari 2021 besluiten Provinciale Staten over de startnotitie. Het uitvoeringsprogramma wordt vervolgens rond de zomer van 2021 verwacht.
Friese aanpak
Fryslân werkt aan een stikstofaanpak samen met Friese sectorpartijen uit de landbouw, natuur, bouw, mobiliteit, industrie en medeoverheden. De Friese stikstofaanpak is een gebiedsgerichte aanpak. Maatregelen moeten leiden tot herstel van de Friese natuur en structurele verlaging stikstofneerslag. Tegelijkertijd moet het nieuwe economische en maatschappelijke activiteiten mogelijk maken.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Provincie Fryslân
Bron: Provincie Fryslân