Friesland stelt extern salderen open
In oktober werd een besluit door het Friese college over extern salderen en verleasen nog uitgesteld. „We wilden eerst meer zekerheid voor PAS-melders en een werkend stikstofregistratiesysteem", vertelt gedeputeerde Klaas Fokkinga. Die problemen zijn volgens hem nu opgelost. „Tijdens het stikstofdebat in de Tweede Kamer werd een oplossing voor PAS-melders gegarandeerd en er is sinds 5 december ook een stikstofregistratiesysteem."
Natuurvergunning
In Friesland konden bedrijven zonder dier- of fosfaatrechten vanaf 1 februari dit jaar al gebruik maken van extern salderen. 'Voor uitbreiding van een veehouderijbedrijf, de aanleg van een weg of het starten van een andere activiteit die stikstof veroorzaakt is een natuurvergunning nodig. Het volledig openstellen van extern salderen en het toestaan van verleasen vergroot de mogelijkheden voor vergunningverlening en daarmee economische ontwikkeling. Bedrijven kunnen tot maximaal 70 procent van de stikstofruimte permanent overnemen van een bedrijf dat (deels) stopt. Dit betekent dat er van dat bedrijf 30 procent minder stikstof in de natuur neerkomt', schrijft de provincie.
Monitoren
Na één jaar wordt extern salderen geëvalueerd en gekeken naar eventuele voortzetting. In de tussentijd gaat de provincie de ontwikkelingen monitoren. Dat is een wens vanuit de landbouwsector, benadrukt de provincie. 'Met name vanuit de landbouwsector zijn eerder zorgen geuit over ongewenste gevolgen die extern salderen met veehouderijen en verleasen mogelijk hebben. Daarom zijn er afspraken gemaakt over het treffen van waarborgen om eventuele ongewenste gevolgen te voorkomen.'
Van de drie noordelijke provincies is extern salderen alleen in Drenthe nog niet mogelijk. Groningen stelde extern salderen vorige maand open en ging daarmee ondermeer Overijssel en Flevoland achterna.