Duindoorn steeds populairder in Noordoost-Friesland
De teler uit de Friese Wouden heeft nog 650 jonge duindoornstuikjes beschikbaar voor verkoop. Normaal teelt hij zelf duindoorn en oogst hij deze kleine oranje bessen in september. “Vooral producenten van voeding nemen duindoorn af. Zo is Waddendelicatessen in Dokkum altijd een groot afnemer. Ze maken er o.a. jams, sap en wijn van. Waren de telers voorheen vooral geconcentreerd aan de Noordoost-Friese Waddenkust, dit jaar kwamen ook mensen van elders uit de Waddenregio naar de teler toe om plantmateriaal”, vertelt Henk Pilat van Stichting Waddengroep namens de teler.
Vooral vraag naar plantmateriaal
De duindoorn is zo in opmars doordat vorig jaar de marketingcampange van Visit Wadden om het Werelderfgoed Waddenzee voor het voetlicht te brengen, de vraag naar duindoorn heeft aangezwengeld. Eén van de verhaallijnen binnen de 6-jarige campagne ‘Smaak van de Wadden’ legt zicht toe op de culinaire bijzonderheden van het Waddengebied. Duindoorn als bijzonder fruit van de Wadden plukt hier ‘de vruchten’ van en vooral de vraag naar plantmateriaal is toegenomen.
Groeit goed op arme grond
De Duindoornstruik is een vruchtgewas die vooral op open, kalkrijke gronden goed uit de voeten kan. De struik is in staat om in samenwerking met schimmels zelf stikstof uit de lucht aan te wenden voor eigen gebruik. Hij hoeft het daardoor niet uit de grond te halen. Hierdoor kunnen ze uitstekend groeien op arme grond zoals duinzand.
Henk Pilat van Stichting Waddengroep heeft samen met Jan de Boer en Coöperatie Wrâldfrucht in de begin jaren ’90 van de vorige eeuw de duindoorn al naar Nederland gehaald. Het vormde het begin van de duindoornteelt in Noordoost-Friesland.