Noardeast-Fryslân wil geen mest met drugsafval op weilanden

Dat kost hem minimaal 300.000 euro en dat geld kan hij onmogelijk ophoesten, zei diens raadsvrouw Gina Kamsma donderdag tijdens een spoedzaak bij de Raad van State (de hoogste bestuursrechter).
Het drugsafval is afkomstig van een drugslab die een nieuwe huurder van de boerderij begin dit jaar had opgezet. De politie rolde het drugslab na twee maanden alweer op, maar er zou toch nog flink wat drugsafval in de mestkelders zijn gedumpt. En daarvoor stelt de gemeente Noardeast-Fryslân de eigenaar, die niets van het drugslab wist, verantwoordelijk.
Dwangsom
Eerder al legde de gemeente Noardeast-Fryslân een dwangsom van 450.000 euro op om te voorkomen dat de eigenaar de mest over de weilanden zou uitrijden. De gemeente eist dat de boerderijeigenaar uit Hylpen de mest, die verontreinigd zou zijn met amfetamines en drugsafval, zo snel mogelijk uit zijn drie mestkelders moet halen.
Volgens de raadsvrouw van de eigenaar zit er intussen door natuurlijke afbraak van drugsafval geen, of slechts nog een verwaarloosbare hoeveelheid amfetamines in de mest. Want drugsafval breekt volgens haar na verloop van tijd af in onschuldige reststoffen. Volgens de raadsvrouw van de Hylpenaar blijkt uit eigen onderzoek dat de 2.500 ton mest na ruim een half jaar geen probleem meer oplevert om in een mestvergister te verwerken. Dat scheelt immers aanzienlijk in de kosten.
Voedselketen
Volgens de gemeentewoordvoerders blijkt uit onderzoeken die in opdracht van Noardeast-Fryslân zijn gegaan dat er wel degelijk drugsresten en drugsafval in de mest zit. De gemeente wil vooral voorkomen dat de mest over het land wordt uitgereden en dan via dieren of planten in de voedselketen terecht komt. Rechter en staatsraad Erik Minderhoud wilde weten of de mest tot en met de behandeling van de bodemzaak volgend jaar zolang in de mestkelders kan blijven zitten.
Dan wil de Raad van State tot op de bodem uitzoeken of er inderdaad nog drugsafvalresten in de mest zitten en of de mest definitief naar een afvalverwerker moet, dan wel naar een mestvergister kan. Volgens de gemeentewoordvoerster moet dat wel kunnen omdat de mestkelders zijn afgezet en verzegeld. Overigens bleek in Den Haag dat er nog een aparte procedure tussen de eigenaar en het Wetterskip loopt, omdat een deel van de verontreinigde mest in een nabijgelegen sloot zou zijn gelekt. Daar moet de eigenaar ook nog aanvullende maatregelen tegen nemen. Staatsraad Minderhoud doet begin januari uitspraak over de dwangsom en de eis om de mest zo snel mogelijk naar een afvalbedrijf af te voeren.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ruth van Schriek