Video: Boeren in Friesland en Groningen gaan gevolgen verzilting meten
„De landbouw in het noordelijk zeekleigebied heeft te maken met een toename van de verzilting van het oppervlaktewater en het grondwater", zegt projectleider Gerhard Noordhof op de website van LTO Noord.
Verzilting treedt op door verschillende factoren, legt hij uit. „De omvang en ernst van verzilting worden veroorzaakt door een combinatie van factoren. De stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering zorgt voor een grotere kweldruk. Bodemdaling en langere periodes van droogte kunnen de kansen voor verzilting vergroten."
Grote verschillen
Het project om het zoutgehalte in de bodem te gaan meten, is vorige maand van start gegaan. LTO Noord is in het kader van het project Boeren Meten Water nog aan het werven onder boeren. Akkerbouwer Jaap Poortinga uit Kollum (FR) is al overstag. Hij beschikt over percelen in de Eskespolder, aan de zuidkant van het Lauwersmeergebied. „De afgelopen jaren hebben we in het oppervlaktewater af en toe het zoutgehalte gemeten. Binnen onze polder zien we grote verschillen. Ik wil daar meer over weten. Ook is schade door verzilting lastig te herkennen, omdat het lijkt op droogteschade."
Overschakelen op zouttolerante gewassen ziet de Fries niet zitten. „Ik verwacht dat we ook in de toekomst gewassen als aardappelen en uien nodig hebben om de kost te kunnen verdienen. We kunnen ook kijken naar het waterbeheer. We hebben overtollig regenwater jarenlang snel afgevoerd, misschien moeten we zoetwater meer bufferen."
Hele regio
Hij krijgt twee meetpalen met geavanceerde apparatuur om de metingen uit te voeren. De gegevens worden gekoppeld aan informatie over de bodem en informatie van het KNMI. Noordhof: „Op die manier krijgen deelnemers niet alleen een beeld van hun eigen perceel, maar van de hele regio."