Fotoserie: WUR start in Lelystad met onderzoeksfaciliteit naar agroforestry
Bij agroforestry wordt een mengteelt toegepast, waarbij bomen op hetzelfde perceel staan als akker- en tuinbouwgewassen. Bomen combineren met akkerbouw kan voordelen opleveren voor de biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid, vastlegging van CO2 in de bodem en schaduwwerking. Ook kunnen bijvoorbeeld noten- of fruitbomen een nieuw verdienmodel opleveren voor boeren.
Onderzoek naar deze methode van landbouwen is wel nodig, omdat het concept in Nederland nog in de kinderschoenen staat. De WUR schrijft daarover in het persbericht: 'De nieuwe onderzoeksfaciliteit stelt onderzoekers met verschillende specialismen in staat om onderzoek te doen naar de toepasbaarheid van agroforestry in Nederland.'
Interacties
Agroforestry-boeren worden nauw bij het onderzoek betrokken. 'Doel is om antwoorden te vinden op vragen als: welke interacties vinden plaats tussen boomgewassen en akkerbouwgewassen? Welke microklimaateffecten brengen boomstroken in een open polderlandschap teweeg? Wat zijn de effecten op de biodiversiteit en de bodem? Wat zijn de economische perspectieven voor boomgewassen (in dit geval hazelaars) in een akkerbouwsysteem?'
De provincie Gelderland kondigde vorig jaar aan om het Agroforestry Netwerk te gaan ondersteunen. Pionier Piet Rombouts richtte zulke netwerken ook al op in Limburg en Brabant. Hij ziet agroforestry als oplossing voor de meeste problemen waarmee akkerbouwers kampen. „Bij agroforestry komt wel een andere bedrijfsvoering kijken", vertelde hij. „Want iemand die een notenboom plant, moet de noten uiteindelijk ook oogsten en zien te verkopen."
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Wageningen Universiteit
Bron: Wageningen Universiteit