Video: De Landbouwagenda Fryslân moet april concreet klaar zijn
Op 25 november heeft de Provinciale Staten van Friesland de startnotitie voor de landbouwagenda vastgesteld. In april 2021 moet er een plan liggen hoe deze notitie uitgevoerd gaat worden. De provincie wil samen met betrokken de landbouwagenda opstellen. Hierin wordt bepaald wie, wat, wanneer doet om gezamenlijke doelen te halen. Het eerste gesprek over de landbouwagenda vond vandaag plaats via een online live-stream.
Duurzame ketens
Tijdens de live-stream bespraken Trienke Elshof (van LTO Noord) Hester Maij (van FrieslandCampina) en Janco Heida (medeoprichter van de Streekboer) de duurzame ketens en meerwaarde in de agrarische sector. Elshof geeft in haar betoog aan dat het niet ‘one size fits all’ is. „We zullen een mix van bedrijfsstijlen zien die allemaal een lagere milieubelasting hebben. De een gaat dit bereiken door middel van high-tech innovaties, terwijl de ander misschien biologisch wordt.” Hester Maij van FrieslandCampina stelt dat boeren zich qua duurzaamheid zouden moeten houden aan internationale normen omdat er ook geleverd wordt aan de wereldmarkt. Ook moet er vanuit de consument wel vraag komen naar duurzame producten zodat boeren daar ook geld mee kunnen verdienen.
Heida is het eens met Elshof dat de verschillende stromingen van produceren voor de regio en voor de export naast elkaar blijven lopen. „We kunnen gewoon blijven doen waar we goed in zijn, ik zie echter ook dat het voor boeren soms moeilijk is om te kiezen om echt voor de regio te produceren. In de startnotitie staat dat Friesland voor 2 miljard export, terwijl we ook voor 2 miljard consumeren. Er moet toch een kans liggen voor de boeren om voor de regio te gaan produceren? Wij zien dat er een professionele logistiek, ICT en coördinatie nodig is voor deze boeren. ”
Afspraken maken
Volgende week gaan verschillende stakeholders in agendatafels bindende afspraken maken. De thema’s die daar besproken gaan worden zijn: circulaire landbouw, duurzame ketens en export waarden, Friesland in korte keten, innovatie en opleiding en verdienmodellen voor duurzame landbouw.
Via de online Brûsplakken kunnen boeren input leveren aan de landbouwagenda. De volgende online Brûsplak is 12 januari en zal gaan over maatschappelijke veranderingen en duurzame landbouw. De startnotitie is te downloaden via de website van provincie Fryslân.
Bekijk de startbijeenkomst hieronder terug.