Permanent raster om provincie om wolf uit Friesland te weren

De stichting wolvenhek Fryslân wil langs de grens van IJsselmeer tot Lauwersmeer circa 150 kilometer hek plaatsen. De natuurgebieden op de grens met Drenthe en Groningen worden niet meegenomen.
Initiatiefnemers Jehan Bouma en Diederik Sleurink zijn bang voor een ‘ongelimiteerde uitbreiding’ van de wolf. Zij schatten in dat Nederland over vijf jaar vijftig tot honderdvijftig wolven telt. Voor de veehouders is het dier een grote schrik. „Het is onmogelijk om alle 150.000 schapen en meer dan 300.000 koeien met rasters te beschermen.” De wolf is beschermd. De boeren mogen de dieren daarom niet vangen, verjagen, verstoren of afschieten.
Tunneleffect
Een hek zou volgens de boeren dé oplossing zijn. Schapengaas met daar bovenop stroomdraad, moet de wolf stoppen. De vele overgangen bij wegen en fietspaden kunnen niet worden afgesloten. Wel zijn er andere manieren om het onaantrekkelijk voor de wolf te maken, zeggen de initiatiefnemers. Bijvoorbeeld door het hek zo’n dertig tot vijftig meter langs beide zijden van een weg te laten lopen. Het tunneleffect maakt doorgang voor de wolf dan gevaarlijk. Over realisatie van het hek gaat de stichting in overleg met alle betrokken grondeigenaren.
De stichting roept mensen op om het initiatief te ondersteunen door te doneren op de site. Met het opgehaalde bedrag willen de initiatiefnemers bestuurders en politici in beweging krijgen. Kijk voor meer informatie op wolvenhekfryslan.nl.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: PXhere