“Nederland kan met simpele regeling snel uit stikstofimpasse komen”
BBB: Koppel stikstof los van dure en trage provinciale regelingen
Dat zegt Erik Stegink, varkenshouder in Bathmen (OV) en kandidaat-Kamerlid voor de BBB (BoerBurgerBeweging). Hij zegt zijn voorstel gebaseerd te hebben op gesprekken met belangenbehartigers, makelaars, veehouders, stikstofvragers en stikstofaanbieders en enkele stikstof-verkopen afgelopen maand.
8,7 miljoen
In zijn voorstel varieert de opkoopprijs van 30 euro per kilo NH3 (ammoniak) als een agrarisch bedrijf verder dan 10 kilometer van een Natura 2000-gebied ligt tot 300 euro per kilo als die afstand minder dan 250 meter is. Volgens Stegink kan daarmee met de nu beschikbare 1,3 miljard euro maximaal (bij gemiddeld 150 euro/ kg NH3) 8,7 miljoen kg NH3 (stikstof) gekocht worden.
„Met zo’n afname komen we ver onder de EU en het NEC-plafond (dat binnen de EU onderling in 2001 is afgesproken om de uitstoot van verzurende en luchtverontreinigende stoffen te beperken, red) en blijft er ruimte om tijdelijke problemen op te lossen. Het is dus op korte termijn mogelijk om het theoretische stikstofprobleem op te lossen als we gewoon doen en niet te lang blijven doemdenken en oeverloos blijven discussiëren”, stelt Stegink.
Voorstel
„Het kan allemaal heel simpel door de gebiedsgerichte aanpak programma’s van de provincies los te koppelen van stikstofopkoopregelingen. De gebiedsgerichte aanpak kunnen provincies dan combineren met gewenste klimaatdoelen en ruimtevraagstukken voor bijvoorbeeld energieplannen en woningbouw.” Stegink kondigt aan dat mocht BBB 17 maart in de Tweede Kamer wordt gekozen er snel een voorstel met bovenstaand plan zal worden gedaan.
De Tweede kamer besloot in november om twee opkoopregelingen in te zetten, de regeling Gerichte Opkoop (waarbij het initiatief voor de uitvoering bij de provincies ligt) en de nog in ontwikkeling zijnde Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties.
Traag
Stegink zet grote vraagtekens bij beide regelingen. Hij betwijfelt of die het gewenste rendement opleveren op basis van de beschikbare respectievelijke 350 miljoen en 1 miljard euro maar vreest ook voor hele trage procedures. In zijn eigen provincie Overijssel wordt de opkoopregeling dinsdag 19 januari geopend, waarvoor 7,5 miljoen beschikbaar is. Een bedrijf dat zich wil aanmelden dient in elk geval een uitstoot te hebben die leidt tot stikstofneerslag van meer dan 2 mol (gemiddeld per hectare per jaar) op een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied. Er zijn volgens Stegink zeer weinig bedrijven die daar voor in aanmerking komen.
Tegelijkertijd loopt er de Gebiedsgerichte Aanpak Stikstof Overijssel. ,,Maar gemeenten zijn nog niet met deze programma’s bezig en hebben nog geen enkele voorbereiding gedaan. Dit zal nog allemaal ontwikkeld en ingevoerd moeten worden. Dit zal zo enkele jaren tijd nodig hebben. Daarnaast hebben potentiële bezwaarmakers, zoals MOB van stikstofstrijder Johan Vollenbroek, aangegeven dat zij op verschillende vlakken juridische bezwaren zien. Deze bezwaren kunnen deze processen extra vertragen,” zo vreest Stegink.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Agrio archief