100 extra deelnemers aan project ‘Boeren Meten Water –Verzilting’ gezocht
Het project www.boerenmetenwater.nl is twee jaar geleden in het leven geroepen om agrariërs en waterschappen in staat te stellen sámen metingen uit te voeren, met als uiteindelijke doel een betere waterkwaliteit, voldoende zoet water, en daaruit voortvloeiend, een duurzamere productiegroei in de landbouw.
In de afgelopen twee jaar is een meetsysteem gerealiseerd dat metingen van grondwaterstanden en bodemvochtsensoren in beeld brengt op een dashboard op de computer, in een beveiligde omgeving. Gecombineerd met de weersverwachting en waterdata van de waterschappen levert dit systeem adviezen op voor o.a. beregening, draagkracht en drainage.
Water geleidbaarheid meten
Vanaf dit jaar wordt Boeren met Water vervolgd met de projecten ‘Verzilting’ en ‘Meetnetwerk Veenweide’. De metingen worden uitgebreid met geleidbaarheid van grondwater, drainagewater en slootwater. Dit kenmerk is een indicatie voor het zoutgehalte van het water. Omdat de schade van verzilting niet altijd goed te onderscheiden is van droogteschade, is het aan te raden om de situatie van verzilting in het perceel in kaart te brengen. De mate van verzilting kan in elke regio, en zelfs op perceelniveau, verschillen.
Via ‘Boeren Meten Water – Verzilting’ kunnen akkerbouwers zélf metingen verrichten in hun percelen en oppervlaktewater. De inzichten die dit oplevert dragen bij aan het nemen van de juiste maatregelen voor het beperken van gewasschade door verzilting en het vergroten van teeltoptimalisatie. Deelname aan het tweejarige project kost 700 Euro per jaar. Hiermee worden de begeleidingskosten en de apparatuur en software betaald.
Parallel aan het meetnetwerk bij de deelnemende akkerbouwers in beide provincies, wordt op een proefveld bij Stichting Proefboerderij Noordelijke Akkerbouw (SPNA) actieve verzilting toegepast om de zouttolerantie van bepaalde gewassen te testen.
Vervolgproject ‘Meetnetwerk Veenweide’
‘Boeren Meten Water – Meetnetwerk Veenweide’ richt zich op het ‘lage’ midden van Friesland. Daar, ingeklemd tussen de hoger gelegen zeekleigebieden in het westen en noorden en de hoger gelegen zandgronden in het oosten, doet zich het probleem voor van bodemdaling als gevolg van veenoxidatie, klink en krimp. Er is een groeiend besef bij waterschap, provincie en boeren in het veenweidegebied dat het veen nat houden door te sturen op slootpeilen, onvoldoende resultaat heeft op het beperken van de veenoxidatie, terwijl het in natte perioden wel problemen met het agrarisch gebruik kan geven. Doordat boeren en waterschap in het Meetnetwerk Veenweide samen meten, de data volgen en door kennissessies de relatie leren begrijpen tussen het watersysteem en het hydrologisch gedrag van de bodem, kunnen ze samen initiatieven ontwikkelen voor een ander beheer.