70 mm neerslagverschil op korte afstand tijdens zware buien in Flevopolder
Met name als er zware buien vallen in de zomer. Sencrop vergeleek de opmerkelijk grote neerslagverschillen op korte afstand met radarbeelden, waaruit bleek dat er verspreid over de dag locaal zeer zware buien over de provincie trokken. Op 14 augustus ‘s ochtends registreerde een station in de buurt van Lelystad 50 mm neerslag in een kwartier tijd, van 08:00-08:15. Met wateroverlast tot gevolg.
Effectiviteit gewasbescherming
Deze extreme verschillen op geringe afstand maken duidelijk welke voordelen agrarische weerstations kunnen bieden. Zware regenval kan bijvoorbeeld afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen tot gevolg hebben. Het netwerk van agrarische weerstations geeft gebruikers een nauwkeurige inschatting op welke percelen na plaatselijke zware regenval sprake was van afspoeling en op welke percelen niet. Gebruikers delen namelijk hun data met elkaar, waardoor een zo nauwkeurig mogelijk beeld ontstaat. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden. Ook is het niet verplicht data met andere gebruikers te delen.
Met name grotere akkerbouwbedrijven met meerdere kavels op afstand kunnen profiteren van de ultralocale agrarische weerdata, zoals Sencrop dit omschrijft. Het kan de effectiviteit van bespuitingen met gewasbeschermingsmiddelen vergroten, maar ook helpen het risico op bodemverdichting bij grondbewerking en gewasbehandeling te verminderen, en het juiste moment van beregening te bepalen.
Teelt alerts
De Sencrop software op PC en mobiele telefoon biedt de mogelijkheid alerts in te stellen. Bijvoorbeeld over cumulatieve regenhoeveelheden die de draagkracht beter helpen inschatten, cumulatieve temperatuur (graaddagen) waarmee gewasstadia gevolgd kunnen worden, of weersomstandigheden die het risico op Phytopthora besmetting vergroten. De Sencrop software biedt de mogelijkheid de data te delen met adviseurs, bijvoorbeeld op het gebied van gewasbescherming.