LTO Noord wil elektrisch beregenen stimuleren in Groningen, Drenthe en Friesland
Als er veel belangstelling is, wil de organisatie het concept ‘beregenen op zon’ breed in de markt zetten. Er liggen mooie kansen om aan de slag te gaan met elektrische beregening, zegt projectleider Miriam Balkema. „Het is een duurzame methode, waarmee telers kunnen werken aan hun klimaatdoelstellingen en kleinere CO2-uitstoot. Daarnaast bespaart het een boer veel geld: dure diesel wordt vervangen door stroom die op het eigen bedrijf wordt opgewekt.”
Overcapaciteit
Veel boeren wekken al zonne-energie op en de energie die zij zelf niet nodig hebben voeren zij af via het elektriciteitsnetwerk. Juist in buitengebieden is dat netwerk (nog) niet omvangrijk genoeg om met overcapaciteit om te kunnen gaan, met als gevolg dat het netwerk overbelast raakt. Met elektrisch beregenen kunnen telers hun eigen zonne-energie zelf gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net.
Het beregenen van percelen neemt een steeds grotere vlucht in de Nederlandse akkerbouw. Enerzijds door de waarde van de geteelde gewassen, anderzijds door de drogere zomers. Volgens inschattingen vindt 95 tot 98 procent van de beregening in de akkerbouw plaats met behulp van een beregeningshaspel. Het aandeel elektrische beregeningsinstallaties hierin is klein, slechts enkele procenten.