NAV: ‘Nee’ van Friese gemeente tegen Waddenagenda is signaal voor overheid
Zo’n 150 trekkers stonden gistermorgen in de binnenstad van het Friese Dokkum. De aanwezige boeren overhandigden aan burgemeester Johannes Kramer een petitie. Dit leidde er uiteindelijk toe dat de gemeente de intentieverklaring voor de Waddenagenda 2050 niet zal ondertekenen. „Wij willen niet doof zijn voor het geluid uit de agrarische sector”, zei de burgemeester gisteren.
De Waddenagenda heeft een grote impact op het Waddengebied. De plannen leiden tot verzilting doordat de huidige buffer, de buitendijkse landen, wordt opgeheven, schrijft het Samenwerkingsverband Landbouw Kustgebied. Dat gaat ten koste van de voorraad zoet water. Bovendien zal de binnendijkse landbouwgrond verzilten, waardoor deze grond verloren is voor de akkerbouw. Het noordelijke kleigebied langs de Waddenzee is de kraamkamer voor de Nederlandse pootgoedteelt, dit gebied mag niet opgeofferd worden voor natuurontwikkeling, stelden de NAV, de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de handelshuizen HZPC en Agrico al in november in een gezamenlijke brief aan de Vaste Commissie van LNV. De noordelijke kleischil is van cruciaal belang is voor de teelt van pootaardappelen. „De weerstand tegen de plannen is dan ook groot”, zegt De Jong.
„Bij de Waddenagenda is ecologie boven economie gesteld”
Het is volgens de NAV-voorzitter duidelijk geworden dat er een „innige band” is tussen natuurclubs en de betreffende ministeries. „In de aanloop naar het opstellen van de Waddenagenda is ecologie boven economie gesteld.” In het traject waren aanvankelijk de Waddenzee en het Waddengebied (het binnendijkse gebied) onder één noemer geschaard. Gelukkig, stelt De Jong, hebben we daar een splitsing in kunnen aanbrengen.” Dankzij het grote aantal bezwaren dat in die tijd is binnengekomen, heeft de landbouw uiteindelijk ook een plekje verworven aan de overlegtafel van het ministerie.
Na een motie van CDA en VVD mag het ministerie van LNV niet verder gaan met de plannen voor het Waddengebied voordat duidelijk is wat de impact is voor de economische sectoren in dat gebied en de regio zelf. De Jong is blij dat die impactanalyse er komt, maar vreest dat het nog even gaat duren voor deze is afgerond.
De gemeente Noardeast-Fryslân, waar het protest deze week plaatsvond, heeft een heel lange kustlijn en beschikt over 4.000 hectare buitendijkse kwelders die met name worden gebruikt door de veehouderij. „Die boeren dreigen nu alle rechten kwijt te raken.” Volgens De Jong is er een grens bereikt. „Geen ontpoldering”, zegt hij stellig.