Specialisatie in uienteelt is lonend voor Groningse loonwerker
Zowel in zijn eigen akkerbouwbedrijf als in zijn loonbedrijf werkte Haaijer senior volgens het traditionele Veenkoloniale bouwplan met zetmeelaardappelen, granen en suikerbieten. Toen in 2010 de uienteelt in het gebied werd geïntroduceerd, besloot Haaijer hierin mee te gaan. Hij ging zelf uien telen, en voor zijn loonbedrijf investeerde hij in een tweedehands zaaimachine en een nieuwe uien-rooicombinatie.
„Met de leverancier had ik de afspraak gemaakt dat ik de machine, als de uienteelt een flop zou worden, weer terug zou kunnen doen. Er werd me wel eens gezegd: doe dat nu niet, uienteelt op het zand, begin er niet aan.” Maar dat liep anders: de uienteelt kreeg een succesvolle vuurdoop. „Het was een gok, die gelukkig goed uitpakte.”
Zeshonderd hectare
Meer en meer akkerbouwers besloten uien op te nemen in hun bouwplan, waardoor het areaal in Noordoost-Nederland snel groeide. Nadat zijn zoon René ook fulltime in het bedrijf stapte, besloten ze samen verder uit te breiden in de mechanisatie voor de uienteelt. Tot pak ’m beet vier jaar geleden zag je jaar op jaar het areaal uien in het noordoosten beetje bij beetje groeien. Het machinepark van Haaijer ging in gelijke tred mee.
Lees de volledige reportage over loonbedrijf Haaijer in de Agraaf, Stal&Akker, Vee&Gewas en Veldpost van vrijag 12 februari