Uitstel behandeling achterste teen hanen aangevraagd
Faber is er duidelijk over: „Praktijkproeven met hanen met onbehandelde achterste tenen hebben we voortijdig af moeten breken omdat de verwondingen bij de hennen te erg waren. Voor een boer is dat ethisch volstrekt onverantwoord en kunnen we die verwondingen bij de hennen niet accepteren. Wij hebben nog geen antwoord hoe we dit kunnen voorkomen en vragen daarom uitstel aan.”
Vijf jaar uitstel gevraagd
Het huidige uitstel op het verbod op de ingreep bij de achterste teen bij hanen loopt tot 21 september 2021. „Als Stuurgroep Ingrepen hebben we onderzoek gepleegd en zijn tot de conclusie gekomen dat we nu nog geen oplossingen hebben voor deze problemen. Het advies gaat deze maand naar de minister. We gaan ervan uit dat ook zij met verstand en oog voor dierenwelzijn dit advies beoordeelt”, aldus de Friese vermeerderaar.
Bij minimoederdieren lijkt het aantal verwondingen minder te zijn. „Dat betreft maar twee koppels en resultaten uit het verleden lieten meer verwondingen zien. Feit is wel dat de grootte verhoudingen tussen de hennen en hanen daar anders zijn, wat verschil in verwondingen op kan leveren”, aldus Faber.
De Stuurgroep heeft een werkplan met twee sporen opgesteld. Het ene spoor omvat het monitoren van praktijkkoppels en kijken wat er mogelijk is om verwondingen te voorkomen. Een proef afbreken door alsnog de teen te behandelen is een forse aanslag op het welzijn van de hanen en levert veel stress op. Het andere spoor is verdoving van de te behandelen eendagskuikens.
Boerenethiek
„Verwondingen bij hennen accepteren door het welzijn van de individuele haan te verbeteren vind ik vanuit mijn boerenhart niet verantwoord. Gezien door een boerenbril is de behandeling van de achterste teen noodzakelijk. Verwondingen van hennen is een forse aantasting van dierenwelzijn. Beoordelen we het welzijn van het hele koppel versus het welzijn van het individuele dier? Dat zijn discussiepunten die aan de orde komen in de Stuurgroep.”
In de Stuurgroep is Faber de enige praktiserende pluimveehouder. „Veel leden van de stuurgroep hebben gelukkig veel praktische kennis van vleeskuikenouderdieren houden. Ik maak vergelijkingen met mensen: een kale kop van een hen vergelijk ik bijvoorbeeld met het pakken van een stukje nekvel met een nijptang. Dat doet even heftig pijn. Dat maakt de zaak hopelijk duidelijker.”
Internationaal is de behandeling van de achterste teen nog geen issue en zijn er derhalve nog geen onderzoeksgegevens bekend. Bij mannelijke vleeskuikenouderdieren geldt ook uitstel op het verbod op snavelbehandeling. Dit uitstel loopt in september 2023 af. Dat onderzoek loopt nog.