Natuurvergunning varkensbedrijf Creil (FL) onder vuur
Voorman Valentijn Wösten van Mobilisation for the Enviroment (MOB) wil dat de vergunning die nog met de PAS is verleend van tafel gaat. „Dat betekent sloop van de stallen of een nieuwe Nbw-aanvraag doen bij de provincie Flevoland’’, zegt Wösten. De kans dat zo’n vergunning nu nog (onder de nieuwe wet) verleend kan worden, is zeer gering.
Nooit onherroepelijk
De provincie deed een beroep op de Raad van State om de vergunning vanwege opgewekt vertrouwen overeind te laten. „Een miljoeneninvestering dreigt verloren te gaan’’, zei een woordvoerster van het provinciebestuur. De vergunning is lang geleden al aangevraagd en werd in 2017 verleend na een bedrijfsuitbreiding bij Zuiderzee. De vergunning is echter nooit onherroepelijk geworden omdat de Raad van State in Den Haag er nog uitspraak over moet doen.
Stikstof
In mei 2019 schoot de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) af. Activiteiten die een toename van stikstof op natuurgebieden teweeg brengen konden geen vergunning meer krijgen. Dit krijgen de provincie en Zuiderzee nu voor de kiezen.
Flevoland vindt dat milieuclub Mob niet-ontvankelijk is, omdat tegen het ontwerp van de vergunning destijds geen zienswijzen zijn ingediend. MOB doet echter een beroep op een recente uitspraak van het Hof van Justitie in Luxemburg in een zaak van Varkens in Nood. Daarin bepaalde de Europese rechter dat ook bij het niet indienen van zienswijzen burgers in beroep moeten kunnen gaan bij de nationale rechter. In die uitspraak wordt verwezen naar het Verdrag van Arhus. MOB beroept zich op deze uitspraak. Staatsraad Erik Minderhoud gaf aan dat de uitspraak van het Europese hof vrijwel zeker zal worden overgenomen. Uitspraak over zes weken.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ellen Meinen