Eindelijk perspectief voor boeren met aardbevingschade in Groningen

Volgens de stuurgroep van het Agroprogramma is gebleken dat het vaststellen en herstellen van schade, of het versterken van agrarische paden een complexe en veelal langdurige aangelegenheid is. Dit zorgde ervoor dat veel boeren lang moesten wachter op duidelijkheid. Hierdoor zijn bedrijfsplannen en investeringen in innovaties, verduurzaming en vernieuwing sterk achtergebleven of deels tot stilstand gekomen. Het doel van het programma is om bij te dragen aan een toekomstbestendige landbouwsector in het aardbevingsgebied, waarbij het handelingsperspectief wordt verbeterd of hersteld.
Consulenten
Het Agroprogramma start met het aanbieden van consulenten die boeren helpen om overzicht te krijgen in schade- en versterkingsprocedures en investeringskansen na aardbevingsschade. ‘Door alle (financiële) puzzelstukken bijeen te brengen krijgt de boer weer perspectief om toekomstgericht en duurzaam verder te kunnen met het bedrijf.’ Dat schrijft Minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer over de problemen omtrent gaswinning.
1500 actieve boeren
Het programma richt zich op de 1500 actieve boeren bedrijven in de vijf aardbevingsgemeente. Die worden gestimuleerd en gefaciliteerd in de ontwikkeling van een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Hiervan worden ongeveer 175 bedrijven aangemerkt als complexe gevallen van schade. Op die bedrijven is sprake van een samenloop van schade en/of versterkingsopgave en andere problematiek.
Lees hier het volledige Agroprogramma.