Stichting Wolvenhek stap dichter bij bouw hek

De initiatiefnemers zijn blij met de vele donaties en wil nu ‘doorpakken’. Stichting Wolvenhek Fryslân hoopt het hek in de zomer, voor de herfst te kunnen plaatsen. ,,We moeten de druk erop houden, anders zakt de aandacht weg”, zegt Jehan Bouma, voormalig schapenhouder en voorzitter van de stichting.
Waar het hek precies komt en hoe lang het wordt, is nog niet bekend. De initiatiefnemers hebben de voorkeur voor percelen naast natuurgebieden als het Nationaal Park Drents-Friese Wold, Fochteloërveen of het Lauwersmeergebied. ,,Het ligt aan de medewerking van de overheden en de particuliere grondbezitters waar we de pilot precies kunnen starten.” In de proef worden, zo mogelijk, ook een aantal overgangen bij wegen en fietspaden opgenomen. De stichting wil laten zien welke oplossingen zij daarvoor hebben bedacht.
Permanent wolvenraster
De wolf is beschermd. De boeren mogen de dieren daarom niet vangen, verjagen, verstoren of afschieten. Stichting wolvenhek Fryslân wil uiteindelijk een permanent wolvenraster om de wolf buiten Friesland te houden. De stichting wil voorkomen dat de dieren zich in de provincie vestigen. Initiatiefnemers Jehan Bouma en Diederik Sleurink zijn bang voor een ‘ongelimiteerde uitbreiding’ van de wolf. Zij schatten in dat Nederland over vijf jaar vijftig tot honderdvijftig wolven telt. Voor de veehouders is het dier een grote schrik. ,,Het is onmogelijk om alle 150.000 schapen en meer dan 300.000 koeien met rasters te beschermen.”
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Ruth van Schriek